Hepatitis B hogyan befolyásolja a további életet?

Jó napot kívánok! A fiamat a véradáson kiszűrték HBcAg-re. Azt szeretném megkérdezni, hogy a további életét hogyan befolyásolhatja ez a betegség. 13-14 évesen állítólag kapott védőoltást is, de akkor hogy lehet hogy mégis elkapta a virust. Nem voltak komolyabb tünetei ami alapján régebben betudtuk volna azonosítani ezt a betegséget. Viszonylag egészségesen él, sportol nem iszik nem dohányzik.Infaktológiára már bejelentkeztünk de sokára kaptunk időpontot. Tudom hogy egész életében hordozó marad, azt is hogy vérrel, és testnedvekkel terjed a virus. Kollégista focicsapatban játszik, tehát elég sok emberrel érintkezik. A párkapcsolatára hogyan hat és a munkahelyére? Meg kell neki válogatnia hol dolgozhat? pl. egészségügy, vendéglátó, hivatásos katona? A közvetlen családban mindenkinek kértem kivizsgálást, de mi van ha mindannyian hepatitisesek vagyunk? Kérem mihamarabb sziveskedjenek válaszolni. Köszönettel Varga Sándorné

Dr. Szanyi Andrea válasza HBV fertőzés témában

Kedves Kérdező!

Hepatitis B ellen 1999 óta adnak kötelezően védőoltást. Elképzelhető, hogy a fia az oltást megelőzően már hordozó volt. Mivel az oltást fiatal korban adják és kevés az esélye, hogy már fertőzött lehet, rutinszerűen nem történik előtte szűrővizsgálat. Mindenképpen javaslom az infektológiai vagy hepatológiai szakrendelés felkeresését, ahol vérvétellel megállapítható, hogy csak hordozó-e vagy aktiv a fertőzés. Hepatitissel aktívan fertőzött egészségügyben bizonyos munkaköröket nem tölthet be. Párkapcsolatban mindenképpen javasolt a partner hepatitis B elleni védőoltása. A sportolást a vírushordozás nem befolyásolja. A család hepatitis elleni szűrése javasolható.

Kérdés: 2011. április 06., 08:46 ;Megválaszolva: 2011. április 07., 20:02
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Toxoplasma
Hányás, hasmenés
Zika vírus
Tisztelt Doktor Úr! 21 hetes kismama vagyok és a mai napon egy családtag kertjében elég sok csípést szereztem szúnyogtól, ami mint utóbb kiderült...
Covid19 védettség
HIV fertőzés kockázata