Kórházi fertőzés

A mostanában hallott kalici vírus(? ) , baktérium (? ) , amely a kórházakban fordul elő, igazából milyen károsodást okoz? miért pont a kórházakban terjed?

WEBBeteg szakértő válasza calicivírus témában

Calicivírus: A kórokozó tehát vírus. Nem csak kórházban terjed, de ez kerül

a hírekbe. Gyomor-bélrendszeri tüneteket okoz: hányinger, hányás, hasmenés,

hasfájás. A betegség lappangási ideje rövid (1/2-1 nap) , lefolyása gyors (12-60

óra) , a kórházi járványokban általában enyhe lefolyású. Széklettel terjed (víz,

étel, kéz) , nagyon ragályos. A fertőzésnek kitett személyek több, mint 50%-a

megbetegszik. Azaz ha elindul, nagyjából végigsöpör az adott kórtermen, vagy

kórházi osztályon, amíg be nem vezetik a szükséges járványügyi intézkedéseket.

Minden szoros közösségben járványt okozhat, különösen a kisgyermekek (bölcsőde,

óvoda) és a 65 évnél idősebbek körében (szociális otthonok) . Veszélye az, hogy

a veszteségek következtében a folyadék-elektrolit háztartás felborulhat, ami

súlyos alapbetegség esetén akár végzetes lehet. Épp ez a kórházi járvány kellemetlensége,

ugyanis ott tartózkodnak legyengült, aktuálisan súlyos beteg emberek, akiknek

a calicivírus nélkül is elég bajuk van. Ezért kell a szigorú elkülönítés, a

látogatási tilalom. A fertőzés hosszú távú károsodást nem okoz.

Dr. Gócs Viktor infektológus

Kérdés: 2008. március 26., 08:40; Megválaszolva: 2011. július 27., 17:00
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Koronavírus terjedése
HPV Otthoni kezelése
Veszettség kockázata
Megszúrt egy vércukor mérő tű.
COVID-on átesett, majd 3x oltott beteg...