Varilrix- terhesség

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő! A következőben kérném segítségét, azt hiszem elég nehéz szituációba kerültem és nagyon kétségbe vagyok esve. A nőgyógyászom azt javasolta oltassam be magam bárányhimlő ellen mivel a vérvételből kiderült hogy még nem estem át rajta. El is mentem, természetesen előtte csináltam terhességi tesztet, az oltás után pedig mindig védekeztünk. ( a teszte negatív lett akkor) Az oltást pont 4 hete kaptam. Mivel már egy hete minden reggel rosszul voltam a biztonság kedvéért ma is csináltam egy tesztet és bizony pozitív lett. Vlsz. a baba az oltást megelőzően fogant, csak a legelső teszt még nem mutatta ki. (Pedig direkt a legjobb tesztet vettem....:( Természetesen hétfőn megyek nőgyógyászhoz (illetve többhöz is) de telefonban megnyugtattak hogy nem kell elvetetni mert nem lehet baj. Ugyanakkor mindenhol azt olvasom hogy terhes nőket nem szabad oltatni. (az ogyi honlapján is) Önnek mi a véleménye? El kellene vetetnem a babát? Természetesen nem szeretnék rizikózni hogy baja lehet a kicsinek, 25 éves vagyok még nem vagyunk elkésve..De ugyanakkor már egy éve szeretnénk kisbabát és ezért is nagyon meglepődtem, megörültem ( A menstruációm szabálytalan és álmomban sem gondoltam hogy mégiscsak terhes vagyok...) Ön mit gondol mi a legokosabb döntés? Esetleg kit ajánlana, kihez forduljak még tanácsért? Nagyon szépen köszönöm! N.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rákóczi Éva válasza a védőoltás témában

Tisztelt Hölgyem! Az oltási tájékoztatóban pontosan ez szerepel: "A Varilrix nem adható terhes nőknek, mivel az oltóvírus hatása a magzati fejlődésre nem ismert". A terhesség nem vállalható a vakcina beadását követő 3 hónapon belül. Sajnos tanácsot ezen kívül nem adhatok Önnek, mivel nem ismert a magzati fejlődésre az élővírus hatása, ezért semmilyen pontosabb információ nem áll rendelkezésünkre, azaz nincsen tapasztalat. Ennek az információnak a birtokában Önnek kell eldöntenie, mit tesz, kihordja-e a babát, és vállalja a rizikót, hogy az élővírus a babát megfertőzte, vagy sem, illetve nem hordja ki, és elveteti. Ebben senki nem lehet okosabb, sajnos a véletlen egybeesés az oltás és a fogantatás nehéz helyzetbe hozta Önt. CSak az oltási leiratra tudok hivatkozni. Még egy dolgot megtehet, levélben felteheti kérdését az oltóanyagot gyártó cégnek, tud-e valamilyen információval szolgálni.

Kérdés: 2010. szeptember 10., 19:44; Megválaszolva: 2010. szeptember 13., 22:25
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
COVID: Íz- és szaglásvesztés...
Treponema teszt
Megfertőződhettem veszettséggel?
COVID 19 fertőzés