Kullancs-e az oka?

Egy ismerősöm április környékén kullancsot talált magában, amit kb. fél nap után vett észre és távolított el. Három hónapig semmi féle tünet nem jelentkezett. Július végén az alkarját megcsípte valami (nem tudja milyen rovar lehetett, de nem kullancs okozta), ami nagy piros foltban (kb. 5 cm átmérőjű), és belőle felfele induló csíkban jelentkezett. Erre a bőrgyógyász antibiotikumot írt fel (Aktil Duo), amit 5 napon keresztül szedett (10 szem). A szedés alatt a tünetek: nyak-, arc, fejzsibbadás, fülzúgás, enyhe szédülés, hasmenés. Ezeket a háziorvos az antibiotikum mellékhatásának tudta be. Azonban ezek a tünetek (szédülés, fülzúgás, fejzsibbadás) az antibiotikum abbahagyása után, még most is jelentkeznek. Utóbbi időben tünetként jelentkezett még lüktető érzés a fejben, illetve fejfájás. Mikrobiológián kimutatták a borellia burgdorferi baktériumát (IGM negatív, IGG pozitív). Fül-orr gégész, és neurológus sem talált semmilyen problémát. Mi okozhatja ezeket a tüneteket? Milyen vizsgálattal lehetne a végére járni a problémának? A segítséget előre is köszönjük!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rákóczi Éva válasza a kullancs témában

Tisztelt Uram! A szerológiai vizsgálat arra utal, ismerőse találkozhatott korábban fertőzött kullanccsal, de a jelenlegi panaszai hátterében nem valószínű, hogy ez áll. A tünetek kiderítése céljából belgyógyászati vizsgálatot javaslok, annak ellenére, hogy az ideggyógyász nem talált semmit, ezek a tünetek lehetnek esetleg egy belgyógyászati betegség kísérő tünetei.

Kérdés: 2010. augusztus 22., 11:01; Megválaszolva: 2010. szeptember 10., 07:28
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Ajánlott-e számomra a covid elleni...
COVID: Íz- és szaglásvesztés...
Treponema teszt