Hepatitisz c

Tisztelt Doktor nö /úr! én egy 28 éves 3-gyerekes anya vagyok, 15-éves koromban kaptam el a hepatétisz c virust amivel pesten kezeltek 2hétig majd haza engedtek! az ota lehet valami bajom? elkéne mennem még vizsgálatra? akkor azt mondta édesanyámnak állitolag a doktor nö hogy tünet mentes voltam ugy engedtek haza.a gyerekeimet ez a betegség nem károsithatta?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza hepatitis-c témában

Tisztelt Kérdező!

Az említett előzményeket tisztázni kellene pontosan, a rendelkezésre álló dokumentumok alapján. Tényleg C vírus volt-e a kórokozó? Ha igen, a tünetmentesség önmagában nem megnyugtató. Tünetmentes hordozás és alattomos, krónikus májbetegség ugyanis gyakran kialakul az acut betegség után. A vírus a gyermekeknek szülés közben átadható hordozó anyától. Ma már a szerológiai vizsgálatok mellett érzékenyebb laboratóriumi módszer is rendelkezésre áll a vírushordozó állapot kimutatására (vírus RNS vizsgálat) . Javaslom a területileg illetékes hepatológiai (májbetegségekkel foglalkozó) szakrendelés felkeresését a dokumentumok áttekintése és a felmerülő kérdések tisztázása végett.

Ami megnyugtató lehet: az újszülöttek kb. 10%-a fertőződik fertőzött anyától, a fertőzöttek legtöbbjében pedig krónikus májgyulladás alakul ki, tünetekkel. Ha eddig a gyermekeinek nem volt májbetegségük, valószínűleg nem fertőződtek.

Tisztelettel: Dr. Gócs Viktor infektológus

Kérdés: 2008. június 13., 15:37; Megválaszolva: 2008. június 13., 15:37
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Oltás és allergiáról
Lidocain-érzékenység és...
Szerológiai eredmény
Influenza oltás
Lehet poszt-COVID?