0

Tisztelt Doktorno/Doktor Ur! A kozelmultban kaptam el egy HSV-1 fertozest (laboreredmeny alapjan), amely a genitalis teruleten alakult ki es alaposan megbetegitett. Soha elotte nem volt semmifele herpeszem sehol. A kerdeseim a kovetkezok lennenek: 1. Meddig fertoz es hogyan a virus? Ha a tunetek elmultak, akkor is fertozhetek? 2. Ha az ajkak kornyeken nem volt panaszom, akkor is fertozhetek nyalon keresztul is? vagy csak a genitalis teruletrol terjedhet at a fertozes? Mindent fertotlenitek mindig magam utan, de ketsegbe vagyok esve, hogy megpuszilhatok-e barkit ezentul kockazat nelkul. Vagy elhetek-e szexualis eletet ezentul, anelkul, hogy attol felek atadom a betegseget. Hogyan tudom biztosan elkerulni, hogy atadjam? Koszonom valaszat elore is!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rákóczi Éva válasza a herpes témában

Tisztelt Hölgyem/Uram! A fertőzés érinti a nyálkahártyákat, a bőrt és a központi idegrendszert. A klinikum alapján nem tudjuk eldönteni, hogy a két vírus (HSV1, HSV2) közül melyik felelős a genitalis laesio kialakulásáért. A két vírusnak azonban eltérő szerep jut a visszatérő fertőzésekben. A HSV-1 és -2 vírusokra a gyors szaporodás jellemző. Ideg eredetű sejtekben "megbújhatnak", bizonyos, részben ismert ingerekre reaktiválódhatnak. A HSV-1 és a HSV-2 között mintegy 50%-ban észlelhető nukleinsav-egyezés. A laboratóriumi diagnosztikában nehézséget jelent, hogy a két vírus között jelentős mértékben észlelhető keresztreakció. Az elkülönítésben segítséget nyújt, hogyA HSV-1 típusosan fertőzött nyállal terjed, a genitalis fekély kialakulásához általában száj-genitalis kontaktus szükséges. A HSV-2 genitalis váladék vagy szövetek útján okoz megbetegedést. Fontos, hogy fertőzőforrásként nemcsak a jellegzetes klinikai tüneteket mutató betegek szerepelnek, hanem a tünetmentes vírusürítők is. A betegség önfertőzés útján is szóródhat a betegen (például: ujjak, comb stb.)Az ép bőr igen ellenálló a vírusfertőzéssel szemben, de a sérült bőr és a nyálkahártyák már fogékonyabbak a fertőzésre.

Kérdés: 2010. június 15., 01:19; Megválaszolva: 2010. augusztus 03., 08:42
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Ajánlott-e számomra a covid elleni...
COVID: Íz- és szaglásvesztés...
Treponema teszt