0

Tisztelt Doktorno/Doktor Ur! A kozelmultban kaptam el egy HSV-1 fertozest (laboreredmeny alapjan) , amely a genitalis teruleten alakult ki es alaposan megbetegitett. Soha elotte nem volt semmifele herpeszem sehol. A kerdeseim a kovetkezok lennenek: 1. Meddig fertoz es hogyan a virus? Ha a tunetek elmultak, akkor is fertozhetek? 2. Ha az ajkak kornyeken nem volt panaszom, akkor is fertozhetek nyalon keresztul is? vagy csak a genitalis teruletrol terjedhet at a fertozes? Mindent fertotlenitek mindig magam utan, de ketsegbe vagyok esve, hogy megpuszilhatok-e barkit ezentul kockazat nelkul. Vagy elhetek-e szexualis eletet ezentul, anelkul, hogy attol felek atadom a betegseget. Hogyan tudom biztosan elkerulni, hogy atadjam? Koszonom valaszat elore is!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Rákóczi Éva válasza herpes témában

Tisztelt Hölgyem/Uram!

A fertőzés érinti a nyálkahártyákat, a bőrt és a központi idegrendszert. A klinikum alapján nem tudjuk eldönteni, hogy a két vírus (HSV1, HSV2) közül melyik felelős a genitalis laesio kialakulásáért. A két vírusnak azonban eltérő szerep jut a visszatérő fertőzésekben.

A HSV-1 és -2 vírusokra a gyors szaporodás jellemző. Ideg eredetű sejtekben "megbújhatnak", bizonyos, részben ismert ingerekre reaktiválódhatnak. A HSV-1 és a HSV-2 között mintegy 50%-ban észlelhető nukleinsav-egyezés. A laboratóriumi diagnosztikában nehézséget jelent, hogy a két vírus között jelentős mértékben észlelhető keresztreakció. Az elkülönítésben segítséget nyújt, hogyA HSV-1 típusosan fertőzött nyállal terjed, a genitalis fekély kialakulásához általában száj-genitalis kontaktus szükséges. A HSV-2 genitalis váladék vagy szövetek útján okoz megbetegedést. Fontos, hogy fertőzőforrásként nemcsak a jellegzetes klinikai tüneteket mutató betegek szerepelnek, hanem a tünetmentes vírusürítők is. A betegség önfertőzés útján is szóródhat a betegen (például: ujjak, comb stb.) Az ép bőr igen ellenálló a vírusfertőzéssel szemben, de a sérült bőr és a nyálkahártyák már fogékonyabbak a fertőzésre.

Kérdés: 2010. június 15., 01:19; Megválaszolva: 2010. augusztus 03., 08:42
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Vénuszdomb herpes
Tisztelt Doktornő! 17 éves koromban (most 28 vagyok) orálisan közösültünk a párommal.Neki ajakherpesze volt,ami a vénuszdombomon azóta 2-3...
Herpesz
Tisztelt Doktor nő/úr! 2 hete vasárnap 2 év után újra kijött a herpeszem ott ahol szokott, az arcomon a szám mellett. Azonnal elkezdtem a telviran...
Herpesz vírus, de meddig?
Kedves Doktor Úr! Kiskorom óta részesülök abban a kellemes élményben, hogy ha picit legyengül az immunrendszerem, egyből támadnak a...
Ajakherpesz
Tisztelt Doktor Úr! Gyerekkorom óta küzdök ajakherpesszel. Régen gyakrabban jelentkezett, az utóbbi időben ritkán jön elő. Szeretném...
Nemi herpesz az uszodában
Tisztelt Doktornő! Párommal 12 éve élek (észemről mindenképpen) monogám kapcsolatban. Soha sem lépett fel semmilyen probléma a nemi életünk...