Mononucleosis

Tisztelt Doktor Nő/Úr! A lányomnál agusztus elején állapították meg a mononukleózist. Jelenleg még mindig a bal borda ív alatt érez fájdalmat és érzékeny. Hasi UH szeptember 1.-én volt. UH: hepár két ujjnyival nagyobb, lép 4, 9x12, 5cm de szerkezete homogén. A kérdésem, hogy mikorra múlik el a lép megnagyobbodása és mikortol sportolhat? Előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gál András válasza mononukleosis témában

Tisztelt Hölgyem/Uram! A mononucleosis vírusfertőzés igénybe veszi a szervezet immunrendszerét, azt sokáig képes legyengíteni. A szervezet válaszreakciójaként érinti többek között a májat, lépet. A szervek megnagyobbodása, illetve funkcionalis károsodása a gyulladásos reakció következménye. Nem tudom, okozott-e májfunkciós eltérést a lányánál a vírus, ezt lehet követni, és segítség lehet abban, hogy mikor tér magához a szervezet. Ez azt jelenti, ha a funkció rendbejött, és a gyermek lényegében panaszmentessé vált, akkor kezdheti magát terhelni. Ez átlagosan a betegség kialakulásától 4-6 hét, de lehet több is egyes esetekben. A lép nagyobbodása egyébként figyelmet érdemel, mert ilyenkor a gyulladás alatt a lép szakadékonyabb, törékenyebb, és korai fizikai terhelés mellett sérülhet, tehát óvatosan kell a gyermeket terhelni, mindenképpen fokozatosságot is igényel. Üdvözlettel: Dr. Rákóczi Éva, infektológus

Kérdés: 2009. november 01., 13:40; Megválaszolva: 2009. november 01., 13:40
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Mononukleózis
Tisztelt doktornő/úr! Mononukleózist állapítottak meg nálam még június elején. Lázas voltam, bedagadt a szemem, megduzzadtak a nyirokcsomóim...
Nyaki nyirokcsomók
Toxoplasma vizsgálati eredmények
Érdemes-e oltatnom
Koronavírus elleni oltás