Nemi szemölcs?

 

Tisztelt Doktor!

Mi az a condyloma? A nemi szemölcs hogyan ismerhető fel? Nemrég "vizsgáltam át magam" és a végbélnyílásom körül fura "izét" (1 db, de nem hasonlít condylomara és nemi szemölcsre sem) fedeztem fel. Lehet, hogy elkaptam valamit? Honnan tudhatom, hogy fertőzésről van-e szó vagy nem? Párom elkaphatja tőlem ezt a valamit, ha együtt vagyok vele? Kihez fordulhatok a problémámmal? Kérem segítsen!

 

Köszönöm!

Dr. Csuth Ágnes válasza condyloma témában

Kedves Kérdező!

A condylomákat papillomavírusok okozzák, általában nemi érintkezéssel terjednek.

Megjelenési formájuk: puha, nedves, apró, rózsaszín vagy vörös duzzanatok, gyakran kocsányosak.

A diagnózisuk fizikális vizsgálattal, atípusos esetben biopsziával, ha a méhnyakon van, speciális festéssel diagnosztizálják. A vírust direkt is ki tudják mutatni. A biopszia a tumortól való elkülönítéshez szükséges.

Párja a bőr érintkezésével elkaphatja, amennyiben tényleg condylomáról van szó.

Nőgyógyászhoz fordulhat (nem derült ki a leveléből a neme) vagy STD (nemi betegség) szakrendelés foglalkozik a kezeléssel.Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, háziorvos

Kérdés: 2009. augusztus 06., 10:50 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 06., 10:50
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Condyloma és rákszűrés
Tisztelt Doktor úr! 2015. október elején a nőgyógyászom Condyloma-t diagnosztizált, és Condyline-t írt fel. Egy kis fehér pötty volt a gát és a...
Így fetőzhet-e a condyloma?
Üdvözlöm! Több mint egy éve kiderült, hogy condylomám van, az akkori páromtól kaphattam el, ő nem tudodd róla, hogy van. Condyline oldattal...
Condyloma gyógyszeres kezelése
Tisztelt Doktor Úr! Condylomát diagnosztizált 2 hete nálam az orvosom. 1 doboz Isoprinosine tablettát és 2 üveg Condyline oldatot írt fel. Múlt...
Condyloma betegség és lézeres...
Tisztelt Doktor! A baránőmnél diagnosztizáltak condyloma nevezetü betegséget, őt kezelték lézeres mütéttel és semmi mással (bár sztem ennyi...
Condyloma gyógyulási folyamata
Tisztelt Doktor Úr! Nagyjából 3 éve Hpv3 magas rizikójú (16) vírust találtak nálam, rendszeres ellenőrzést követően a múlt év...