Mit tegyünk, hogy ne fertőzzünk meg másokat a nemi herpesszel, beleértve a tünetmentes vírusürítés időszakát is?

Tisztelt Szakértő Orvos! Az legelső partneremtől megfertőződtem a herpesz vírussal. Azóta nem volt partnerem, tartok attól, hogy megfertőzzek mást... Bár az interneten sok információ van ezzel a témával kapcsolatban, mégis felmerültek bennem kérdések, amelyekre mindenképp szeretnék szakértő választ kapni és a mások hozzászólásait olvasva szerintem ezekre a válaszokra sokaknak szükségük van. A legtöbb fertőzés ugyanis nem akkor történik (logikusan) amikor a herpesz előjött, hanem a tünetmentes vírusürítéssel. Kérem tisztelettel válaszoljon a következő kérdésekre: A tünetek 10-13 nap alatt gyógyulnak, de az azt követő 10-12 napban még továbbra is fennáll a fertőzőképesség. Ez az úgynevezett tünetmentes vírusürítés eredményezi, hogy a betegek akaratlanul is továbbadják a fertőzést. Forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/526/herpesz-a-nemi-szerveken- (herpes-genitalis) Miből állapítható meg, hogy a tünetmentes vírusfertőzés meddig tart? A nemi szerven lévő herpesz leginkább a hólyagokban lévő vírussal, a belőlük kiürülő váladékkal fertőznek és azon kívül még mivel? Ez a fertőző képesség azzal a bőrfelülettel is fertőz (pl.nem gyógyult meg teljesen, csak nem látszik már) , ahol a herpesz ki szokott jönni? Ha a tünetek hamarabb gyógyulnak, mint 10-13 nap, akkor mennyi napot érdemes rászámolni, hogy a tünetmentes vírusürítés elmúljon? A herpesz átlagosan negyedévente újul ki, ami azt jelenti, hogy kb.13 nap gyógyulás+kb.12 nap tünetmentes vírusürítés=kb.25 nap a 3 hónapból, amikor is a vírussal megfertőzhetjük a partnerünket, a többi kb. 2 hónapban viszont nyugodtan, a fertőzés veszélye nélkül létesíthetünk szexuális kapcsolatot, beleértve az orális és anális kontaktust is vagy ilyenkor is megvan az esély arra, hogy megfertőzzük őt valamilyen mód? Ha érezzük, hogy a herpesz elő akar jönni és különböző módszerekkel, ezt megakadályozzuk, akkor is fenn áll a fertőző képesség? Ha, érezzük, hogy a herpesz elő akar jönni (pl.kicsit viszket vagy pirosodik? ) , már akkor is fenn áll a fertőzés lehetősége? Lehet a kérdéseket nem a legmegfelelőbben tettem fel, de a célom mindenképpen az, hogy ne fertőzzek meg másokat és, hogy nyugodtan élvezhessem a szexuális örömöket? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Dr. Bodnár Edina válasza herpesz témában

Kedves kérdező!

Sajnos annak nincs jele, meddig tart a tünetmentes vírusürítés, ezért is hívják "tünetmentesnek".

A vírusok legtöbbje a hólyagokban van, de a látszólag tünetmentes hámban is jelen lehetnek.

Igen, ott is fertőzhet, ahol a hólyagok elő szoktak jönni.

A tünetmentes vírusürítés egyénenként változó, és sajnos nem lehet megmondani biztosan, hogy mennyi ideig tart. Még egy egyénnél is változó lehet.

Általában 2 hét a tünetmentes vírusürítés, de utánna sem 0% az esély, hogy átadjuk a fertőzést.

Igen, amikor érezzük, hogy a vírusok ki akarnak jönni, csak elnyomjuk a tüneteket, akkor is ott vannak a hámban a vírusok, csak nem okoznak hólyagképződést.Üdvözlettel: Dr. Bodnár Edina

Kérdés: 2009. augusztus 05., 16:50 ;Megválaszolva: 2009. augusztus 05., 16:50
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Lelet értékelés
Kedves Dr Nő! Szeretném ha segítene értelmezni a leletet! Csatoltam a leletet! Előre is köszönöm!
Kisbaba-herpesz?
Kedves Doktor nő/úr! Lehet túl aggódó szülő vagyok, de több cikket is olvastam arról hogy egy kisbaba bele is halhat pl egy herpesz fertőzésbe. 1...
Ajakherpesz
Tisztelt Doktornő! Ajakherpesszel kapcsolatban lenne kérdésem. Két napja két herpeszes rokon is járt nálunk. A kisfiam 6 hónapos, hozzá nem mentek...
A herpeszt a kislányom elkaphatta?
Az szeretném kérdezni hogy egészen a mai estig nem láttam a számon semmit sem csak ma este vettem észre hogy herpeszem lett a szám szélén és van egy...
A kisfiam hozzáért a herpeszemhez...
Tisztelt Doktornő! Kisfiam 4 hetes. Tegnap kijött a herpesz a számon (még csak piros volt, hólyag még nem) .Este annyira sírt, hogy megpusziltam az...