Szoptatás alatt beoltathatom magam sertés infulenza ellen

Tisztelt Doktor!

7hónapos kisfiamat még szoptatom, a kérdésem a következő, h beoltathatom e magam sertés infulenza védőoltással ha lesz oltóanyag? Most hallottam, h Horvátországban megfertőzödtek fiatalok a betegséggel, anyósomék most készülnek oda menni nyaralni, ön szerint kell félni a vírustól? Nem szeretném ha haza jönnek, és haza hoznák 7 hónapos kisfiamnak? Nagyon félek ettől a betegségtől, h tudom megvédeni a pici fiamat? Őszre valóban tartani kell, h világjárvány lesz, a csecsemőket, h védjük meg, h ne kapják el, és magunkat is?

köszönöm előre is válaszát

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza H1N1 témában

Kedves Kérdező!

Nem "sertés influenza", hanem új H1N1 vírus. Ősztől az északi féltekén meg fog ugrani a fertőzöttek száma és reméljük, hogy  nem alakul ki a mostaninál erőteljesebb megbetegítő hatású változat. Ennek a vírusnak a veszélyessége egyelőre a nagy számú megbetegedésben rejlik, amiből óhatatlanul szövődmények és halálesetek is származnak. A legfontosabb és leghatásosabb védekezés a védőoltás, amit hazánkban ősszel lesz érdemes elkezdeni adni.

Szoptató anyáknak kifejezetten javasolt a védőoltás. 6 hónapnál idősebb csecsemők szintén olthatók és javasolt nekik a védőoltás beadása. Ennél fiatalabb csecsemőket a környezet (családtagok) immunizálásával és izolálással lehet védeni. Utóbbi annyit jelent, hogy maradjanak otthon és aki esetlegesen beteg vagy fertőzött, ne menjen a gyermek közelébe. Semmiképp ne feledkezzünk meg a halálos szövődmények egyik legfontosabb kórokózója, a pneumococcus baktérium elleni védőoltásról, ami jelenleg minden 2 éves kor alatti gyermek számára ingyenesen biztosított, de beadása szintén mindenkinek ajánlott! Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor, infektológus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 27., 10:11; Megválaszolva: 2009. július 27., 10:11
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Tényleg csak Covid, vagy valami...
Védőoltás Meningococus
Karantén, Immunrendszer, ovikezdés
Veszettség fertőzés
Acute HIV?