Nemi Herpesz óvszer használat esetén

Tisztelt Doktor Úr/Nő! A kérdésem azzal kapcsolatban lenne, hogy bár használtam óvszert, mégsem vagyok nyugodt, mert a 4 nappal ezelőtti partneremről kiderült, hogy már volt nemi herpesze. Érdeklődnék, hogy kb mennyi idő után jelentkezhetnek az első tünetek ha esetleg én is megfertőződtem, (úgy hallottam, hogy a herezacskóra és más bőrfelületre, is átterjedhet) illetve mennyi idő után lehet vérvétellel kimutatni a fertőzését igazoló antitestek jelenlétét, mert egy vérvizsgálatra is elmennék.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tibi

WEBBeteg szakértő válasza herpes genitalis témában

Kedves Kérdező!

A lappangási idő 1 nap és 3 hét között mozog, átlagosan 3-7 nap.

A HSV IgM antitest­termelés a primer (első) HSV-fertőzést követően néhány nappal indul be, és a vérben néhány héten át kimutatható marad. A HSV IgG antitest­termelés a HSV IgM termelést követően kezdődik. Koncentrációja a vérben több hétig emelkedik, majd csökken, végül állandósodik. Miután valaki fertőződött HSV-vel, a szervezete folyamatosan termeli - mégha alacsony szinten is - a HSV IgG-t. A HSV ellenanyag vizsgálat mindkét vírus (HSV-1 és HSV-2) elleni antitestet képes kimutatni, és rendelkezésre állnak olyan tesztek, amelyek egyaránt alkalmasak a korai IgM antitestek, és a vírussal már találkozottak szervezetében folyamatosan megmaradó IgG antitestek kimutatására.

A betegség diagnózisa a klinikumban főleg a tüneteken, illetve szükség esetén a váladékban a vírus közvetlen kimutatásán alapszik. Emellett lehetőség van a vérből antitestek kimutatására is.Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, háziorvos

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Kérdés: 2009. augusztus 04., 17:27; Megválaszolva: 2009. augusztus 04., 17:27
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Herpesz genitalis
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! A napokban diagnosztizáltak nálam herpesz genitálist. Évek óta házasságban élek, és nagyon meglepett a dolog, mivel...
Partneri Herpes genitalis?
Tisztel Weborvos! Páromnál hólyagosodott herpes genitalist detektáltak. Mi 16 éve élünk kapcsolatban bár az utóbbi időkben nem túl meghitt. Így...
Herpesz a nemiszerven
Tisztelt Doktor/Doktornő! Herpeszt diagnosztizáltak a nemi szervemen. A probléma igen makacsnak bizonyul. Több mint két hete kenem Telvirannal de nincs...
Herpesz genitalis (hsv2)
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Január környékén, nem tudom milyen körülmények között (nem létesítettem nemi kapcsolatot november óta) , de...
Ajakherpesz átadása nemi szervekre
A kérdésem a következő lenne: az ajakherpesz (már gyógyulóban lévő) orális úton átadható- e a nemiszervekre. Ha igen, mit lehet tenni ellene...