Kullancs által terjesztett betegségek

Itt a nyár, lépten-nyomon felhívják figyelmünket a kullancsok által okozott betegségek veszélyeire. Van ezekre vakcina? Mi a teendő, ha már megtörtént a baj?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza kullancs, védőoltás, Lyme-kór, agyvelőgyulladás témában

A két legfontosabb betegség, aminek reális veszélye lehet, a Lyme-kór és a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás. Előbbit baktérium, utóbbit vírus okozza. A Lyme kórnak jól felismerhető tünete legenyhébb formában a csípés helye körül kialakuló bőrpír, ami növekvő átmérőjű gyűrű képében "vándorol". Kezelés csak ekkor szükséges, antibiotikummal.

Az agyvelőgyulladás nehezebb kérdés, mert vírusellenes kezelése nincs. Ha valaki magasan fertőzött területen él (ilyen hazánkban a Dunántúli- és Északi-középhegység) , akkor a csípést követő 96 órában immunglobulin adható (passzív immunizáció) , ami a már bejutott vírusokat közömbösítheti.

Viszont ha a kullancs rövid ideig volt a bőrben, a fertőzés mindkét betegség tekintetében valószínűtlen. Aktív védőoltás ajánlatos mindenkinek, aki magasan fertőzött területen kullancscsípésre veszélyeztetett tevékenységet folytat. A védőoltást jóval a fertőzésveszélyt megelőzően kell adni.

Alapimmunizálásra vannak hagyományos, lassabb és gyorsított sémák (Ilyen az 1., 7. és 21. napon adott oltás) . A nyár közeledtével már a gyors ajánlott, ha nyári természetjárást tervez. Ha az alapimmunizálás 2. oltását már megkapta, nincs gond, van védettség. Ha az első oltás után megcsípi a kullancs, mielőbb be kell adni a másodikat és akkor sem várható gond. Az oltás semmiképp nem erősítheti fel a betegség hatását, csak gyengítheti, ill. megelőzi.

A kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elleni védekezés (immunválasz) vizsgálható laboratóriumi módszerekkel: specifikus IgG ellenanyagok kimutathatóak. Megfelelő koncentrációban ezek jó hatékonysággal védenek a fertőzéstől.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 14., 22:53; Megválaszolva: 2009. július 14., 22:53
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Oltás és allergiáról
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy nekem 2006-ben a kullancs elleni védő oltástól, egészen pontosan az oltóanyag...
Lidocain-érzékenység és...
Tisztelt Doktor Úr! Az édesanyám Covid-oltása kapcsán szeretnék kérdezni. Édesanyám egyszer Lidocainnal való érzéstelenítés során élt meg...
Szerológiai eredmény
Tisztelt Doktor Úr! Kérem értékelje a csatolt vizsgálati eredményemet. Köszönettel, Barnabás
Influenza oltás
Tavaly december 4-én influenza elleni oltást kaptam. Az oltás helyén fél tenyérnyi lila folt lett, ami kb. 3 hét alatt szívódott fel (gondolom eret...
Lehet poszt-COVID?
Tisztelt válaszadó! Jó napot kívánok! Egy 42 éves, aggódó édesanya vagyok A középső fiam 14 éves lesz májusban, 193 cm magas és 79...