Szükséges-e pneumococcus és infulenza elleni védőoltás?

12 éves a fiam és 10 éves a kislányom, és van két felnőtt gyermekem, akik elkapták a pneumococcus által terjesztett tüdőgyulladást. Most, hogy lehetőség van az ez elleni oltásra felmerült bennem a kérdés, hogy melyik oltást kérjük (a 2 féle közül azt, amelyiket mind kicsi gyerekeknek, mind nagyoknak be lehet adni, vagy a másikat, amelyet felnőttek kapnak)? Melyik fajtát hasznos beadatni a gyerekeknek, és lehetnek-e súlyos mellékhatásaik?  A másik kérdésem az influenza-oltásra vonatkozik: igen, vagy nem (hatás, mellékhatás, stb.)?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza védőoltás, pneumococcus , oltás, influenza témában

Pneumococcus: ha a pénz nem számít, a drágábbat érdemes adni, amelyiket a kicsiknek is lehet. Hosszabb, erősebb védelem.

Influenza: igen!

Mellékhatás: minden oltásnak lehet, igen ritkán súlyos, és ezzel tisztában kell lenni. De ez áll bármilyen orvosi beavatkozásra, vagy magára az életre, pl. a mindennapi közlekedésben való részvételre is. Az oltásokkal kapcsolatos rémtörténetek mindig nagyobb nyilvánosságot kapnak, mint az oltások áldásos hatása képpen meg nem történtek, vagy az oltások hiányában korábban megtörténtek.

Gazdagabb országokban a pneumococcus oltás rég a kötelezők közé tartozik. Jusson néha eszünkbe, hogy ha nem lennének ezek a kötelezők, átélhetnénk-e a 150 évvel ezelőtti csecsemő- és gyermekhalandóságot és megnézhetnénk hányat kell ahhoz szülni, hogy egy család eljuttasson 2-3 gyermeket a felnőttkorig. Az, hogy nem kell ma minden családnak 1-2-3... kisgyermeket eltemetni, nagyon nagyrészt a védőoltásoknak köszönhető!

Esztelenség az oltások ellen hergelni az embereket. Bocsánat, de nem tudok jobb meggyőzést, minthogy a saját gyerekeim is megkapják ezeket az oltásokat és influenza ellen magam is kérek évente. Pneumococcus ellen is kaptam már (olcsó felnőttest) amikor gyermekek között kezdtem dolgozni orvosként, s ha leszek nyugdíjas, majd még kérek.

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 14., 16:55; Megválaszolva: 2009. július 14., 16:55
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Szteroid injekció után covid oltás...
Üdvözlöm! Március 11.-én fájdalmas porckorong sérvre kaptam szteroid injekciót. Már várom a napokban a covid oltást. Remélem nem kizáró ok. Ha...
Mi lehetett ez a tünet?
Tisztelt Doktor úr! A covid oltás kapcsán jutott eszembe egy probléma. Annak idején megkaptam az H1N1 oltást is, majd kb. fél, háromnegyed órával az...
Hepatitis védőoltás szövődményei
Tisztelt Doktor úr! Márciusban hepatitis A és B elleni oltásban, áprilisban hepatitis B oltásban részesültem. Az utolsó sorozat (hepatitis A és B)...
Encepur oltás utáni bőrpír
Tisztelt Doktor Úr! Gyermekem jelenleg három és fél éves. 2015.. márciusában kapta első kullancs elleni védőoltását, majd egy hónap múlva a...
Re: Bexsero
Tisztelt Doktor Úr! Korábban írtam Önnek a Bexsero oltással és mellékhatásaival kapcsolatban. Azt válaszolta, hogy csecsemő korban kifejezettebb...