Genitális herpesz - Hogy előzhetem meg legközelebb?

2 hete szembesültem azzal, hogy genitalis herpeszem van. Az érdekelne, hogy hogyan kaphattam el ezt a betegséget. Párkapcsolatban élek, de a páromnál se jelentkezett még ez, és mindkettőnknek ugyanazon a napon jöttek elő a tünetek. A nemi úton terjedés mellett, a menstruációt is említik.

Milyen gyógyszert ajánl arra, hogy megelőzzem a betegség kialakulását? Van arra esélyem, hogy soha többet ne jöjjön ki? Milyen orvoshoz szükséges személyesen is elmennem, hogy kivizsgáljon?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza Genitális herpesz, megelőzés témában

Valószínű, hogy nem most "kapta el" a genitális herpest, nem most esett át a primer fertőzésen, hanem már sokkal korábban, és nem is emlékszik rá. A primer fertőzés lágyéki nyirokcsomó duzzanattal, rossz közérzettel (hőemelkedés, esetleg láz, fejfájás) jár, és kezelés nélkül kb. 3 hétig fennállnak a tünetek. A menstruáció környékén többször újul ki a herpes, és a strandolás is hozzájárulhatott ehhez, mert a napfénynek immunrendszert gyengítő, befolyásoló hatása van, mely elősegíti a vírusos betegségek kiújulását.

A herpes kiújulását nem kell megelőzni, nem kell előkezelést végezni. Azoknál a betegeknél javasoljuk hónapokon át antivirális gyógyszer szedését, akiknél évente 4-6 alkalommal kiújulnak a tünetek. Sajnos minden esély megvan arra, hogy többször is kiújuljon még az életében a genitális herpes fertőzés, mert a szervezetéből nem tűnik el a vírus, és ha bármilyen okból legyengül a szervezete, a vírus recidíválhat, és tüneteket okozhat.

A genitális herpes fertőzést nem kell kivizsgálni, csak panaszok esetén kell bőrgyógyászhoz fordulni. Még arra kell odafigyelni, hogy terhesség esetén a szülész-nőgyógyász tudjon róla, hogy már átesett genitális herpes fertőzésen, mert ha a szülés ideje alatt van herpese, a szülést császármetszéssel kell befejezni, mert ha az újszülött fertőződik, nagyon súlyos szövődmények alakulhatnak ki.

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 14., 22:58; Megválaszolva: 2009. július 14., 22:58
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Tényleg csak Covid, vagy valami...
Védőoltás Meningococus
Karantén, Immunrendszer, ovikezdés
Covid teszt oltás előtt
Covid vakcina