• Kullancs

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvőzlöm! Kisfiam lábába kullancsot találtunk, amit csipesszel távolítottam el.Sajnos csak az esti fürdés után vettem észre és szerintem már elpusztult állapotban vettem ki, mert nem mozgott. Úgy tudom, hogy ha fuldoklik, akkor ereszti ki a mérgét.Úgyhogy most aggódom.Kisfiam az első védőoltást kapta még csak meg.Kérdésem, hogy mennyi esélye a fertőzésnek és ha ez megtörténne mennyi idő alatt jelennek meg a tünetek? Válaszát köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a kullancs témában

        Kedves Kérdező!

        Azt, hogy mennyi esély van a fertőzésre, onnan tudhatja meg, ha megnézi Magyarország kullancstérképét. Ott fel van tüntetve, hogy melyik megyében hány százaléka fertőzött a kullancsoknak. Úgy gondolom a www.antsz.hu oldalon ezt megtalálja. Azt javaslom, hogy keressék fel háziorvosukat, aki az ÁNTSZ-szel fel tudja venni a kapcsolatot és el tudja mondani, hogy mi ilyenkor a teendő, hiszen védettség csak a 2. oltás után 2 héttel alakul ki. A tünetek: piros foltok a törzs bármely részén, melyek közepe kifehéredik és ezek változó helyen jelenhetnek meg, illetve a fülcimpa vörös duzzanata. Ezek a kezdeti bevezető tünetek, ezek azonban nem mindenkinél észlelhetőek.

         Üdvözlettel: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász

         

        Kedves Kérdező!

        Az agyvelőgyulladás vírusa elleni védőoltás önmagában megnyugtató. A Lyme kór irányában pedig érdemes figyelni 2 hétig a csípés környezetét és ha bőrpír jelentkezik, megmutatni orvosnak. A kullancs fertőzöttségét Lyme irányában lehet nézni, de vannak korlátai a vizsgálatnak. Negatív eredmény nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem volt fertőzött, pozitív eredmény pedig nem mondja meg, hogy átjutott-e a baktérium a csípés során. Ebben az esetben tovább lehet aggódni, egészen addig, amíg a csípés után 4-6 héttel a kislánynál el nem végeznek egy megnyugtató szerológiai vizsgálatot. Elég, ha figyelik a bőrjelenségek feltűnését. Csípés után szerológiai vizsgálatot sem érdemes végezni tünetmentes esetben. A kullancsok vizsgálatát hasznosabbnak gondolom egy terület átfertőzöttségének megismerésére használni, mint egyéni kérdések megválaszolására. A kullancsot eltenni érdemes, mert ha betegség jelentkezik, a szakemberek számára a kullancs fajtájának megállapítása értékes információkkal szolgálhat.

        Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor, infektológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-10 08:52:13; Megválaszolva: 2011. október 05., 10:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: