• Haemophilus?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        30 éven felüli anyuka vagyok, már kb. egy éve vissza-visszatérő torokfájással, rekedtséggel, néha sűrű, sárgás orrváladékkal fordultam fül- orr gégészhez, aki kitenyésztve a váladékot Haemophilus influenzae- t állapitott meg. Aktil duót kaptam, és a panaszaim elmultak, de most sajnos ujból visszatért a torokfájás és rekedtség, láz, hőemelkedés nincs. Most nem tudom, hogy megint ez a fertőzés okozza e, vagy a légkondicionáló, ill. huzat, amiben ebben a meleg időben egyre gyakrabban részem van. Mit ajánlana? mert az itteni orvos mandulakivétellel "csábitott"- ha visszatér a probléma. És még egy kérdés: Mit érdemes errről a kórokozóról tudni, mert a doki itt meglepődve kérdezte, hogy gyerekközösségben dolgozom - e? megelőzés?

        Köszönettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a torokfájdalom témában

        Kedves Kérdező!

        Önmagában a légkondícionáló nem okozná a fertőzés kiújulását, ha nincs a szervezetében valami egyéb hajlamosító tényező-
        Ugyanakkor a láz nélküli rekedtség, torokszárazság, orrváladékozás az allergiás megbetegedést is felveti, mely szintén rosszabbodhat a légkondícionált, klimatizált helyiségekben.
        De az idült mandulágyulladás is állhat a háttérben, ennek kezelése műtét.

        A Haemophilus influenzae baktériumtörzs a felsőlégutaban szaporodik, cseppfertőzéssel terjed. Tagjai főleg csecsemőkben és gyermekekben okoznak megbetegedéseket, torok-, középfül-, tüdő-, vagy arcüreggyulladást. A törzs egyik csoportja (a Haemophilus influenzae B) kifejezetten súlyos és életveszélyes megbetegedéseket okozhat (gennyes agyhártyagyulladást és gégefedőgyulladást).Ez ellen Magyarországon és világszerte 1988 óta elérhető védőoltás ma már kötelező (2, 4, 12 hónapos korban).

         

         

        Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-06-02 09:48:17; Megválaszolva: 2011. október 04., 09:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben: