• Hepatitis C

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!

        Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy  párom édesanyja nagy valószínűség szerint egy nyolcvanas évekbeli vérátömlesztést követően kapta meg a Hepatitis C vírust, 3 éve diagnosztizálták nála egy véradás alkalmával.

        Azt állították az orvosok, h gyógyíthatatlan, egyszer majd felüti a fejét a betegség és akár 2 hónap alatt is meghalhat, még a májátültetés se megoldás...ezek igazak?...tényleg nincs semmi megoldás?

        A másik kérdésem pedig az lenne, h könnyen fertőződhetnek-e a családtagjai, vagy "csak" vér útján terjed?

        Nagyobb veszélben vannak-e a vérátömlesztést követően született gyerekek?

        Válaszát előre is köszönöm,

         

        Kata

        WEBBeteg szakértő válasza a hepatitis-c témában

        Kedves Kata!
        Az "Azt állították....." kezdetű mondatban foglaltak teljes sületlenséget képviselnek. Nem tudom, ki és hogyan állíthatott ilyeneket, de biztos, hogy nem speciális, hepatológiai (vagyis májbetegségekkel foglalkozó) szakrendelésen történt. Azt javaslom tehát, hogy a páciens mielőbb jusson el ilyen rendelésre. Ott valódi válaszokat kaphat.

        A betegség csendesen roncsolja a májat, krónikus és van kezelése, ami az esetek jó részében késlelteti a lefolyást, vagy megállítja a romlást. Ajánlom a www.majmoly.hu honlapot, ami szakértőktől érthető nyelven, betegeknek szól a HCV-ről. A májátültetés pedig az egyik gyógymód végstádiumú májbetegség esetén. Nem gyógyítható mindenki, de van rá esély és remény!  
        A család nehezen kapja meg, tényleg vérnek kell folyni és az egy háztartásban élés nem jelent veszélyt. Szexuális kontaktussal terjedhet, de nehezen, ritkán. A szüléskor is át lehet vinni a fertőzést, a vírushordozó anyák kb 5%-a adja át az újszülöttnek.
         

         

        Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor, infektológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-26 11:55:51; Megválaszolva: 2011. október 03., 10:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.