• Szifilisz

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Ur/No,

         

         Jelenleg kulfoldon tartozkodom huzamosabb ideig. A nyaron volt egy vedekes nelkuli kapcsolatom, ahonnan osszeszedtem a szifiliszt. Engem oktober-november tàjèkàn ertesitett az illeto, addigra ki is jott a fajdalmatlan fekely-szeru serules. Vizsgalatokat vegeztem, es megallapitottak a szifiliszt. Elinteztem az orvost, es a kotelezo egeszsegugyi papirokat itt olaszorszagba, hogy elkezdhessem a kezelest. December vegen el is kezdtem, januar vegen -februar kornyeken  vege is lett az eloirt 10 inekcios beznil penicilin kuranak, amit egy honap szunet kovetett, ahogyan eloirta a doktorom, majd egy kontroll vizsgalt kovette volna az egy honap szunetet, hogy megnezzuk eltunt-e a szervezetembol a bakterium vagy sem.

        Visszatertem a klinikara de a kezelo orvosom elutazott szabadsagra, es egy masik orvos vett àt. Aki latta hogy vegeztem az egy havi kuraval, megvolt a szunet is, most ujabb egy honap kurat majd ujabb egy honap szunetet es egy utolso harmadik ciklust irt elo, es azt mondta hogy  vissza vàr juniusba, ha ezeket mind befejeztem. Hiaba kertem egy vervizsgalat elvegzest azt mondta, hogy felsleges, mert vegig kell csinalni a standaren eloirt 3 X 1 honap inekcio, egy honap szunet standaredt.

        Rendben is lenne, de akitol elkaptam, annak mar a masodik szakasos tunetei is voltak a tenyeren valamint elottem egy honappal kezdte a kurat, es csak egy honapig kellet ezt az egesz fajdalmas procedurat csinalnia, mig nekem "csak" a fajdalmatlan fekely tunetem volt, semmi mas, es megis egeszen nyarig inekciozàsra kell jarnom, ami egyreszt fizikailag is megerolteto, es pszihikailag sem egyszeru.

        Mit gondol a helyzetemrol? Varjak a honap vegeig amikoris visszater a kezelo doktorom, vagy folytassam a penicilin kurat annelkul hogy tudnam hogy kiegette-e a bakteriumot  vagy sem?! Belefaradtam az egeszbe, akitol kornyezetembe kerdeztem, vagy ismeros apoloktol, mindenki csak egy honapig kezeltette magat, utana kigyogyultak,hogyan lehet hogy nekem mind a 3 szakszt be kell fejeznem? De miert?! Nem tunik esszerunek.

        Tanacsat, valaszat elore is koszonom,

        F,Gy.

        WEBBeteg szakértő válasza a szifilisz témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ha csak fájdalmatlan fekélye volt, akkor elegendő 1x 2,4ME benzathin-penicilin. Viszont a barátjának nem elég az egyszeri kezelés, neki az első 2,4ME benzathin-penicillin után 1 héttel újabb 2,4ME-t kellett volna kapnia. 

         Dr. Bodnár Edina


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-03 20:18:12; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 06:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: