Nem szeretném elkapni a gyermekeimtől a bárányhimlőt

Üdvözlöm! Kérdésem, hogy 34-éves vagyok, gyermekeim bárányhimlősek, én pedig még nem voltam az! Tehetek -e valamit ellene, pl.: védőoltás, vagy valamit? Nem szeretném elkapni! Avédőoltást lehet hogy már késö lenne beadatnom? Már lappanghat bennem!

WEBBeteg Szakértő válasza bárányhimlő témában

Tisztelt Kérdező!

Két módja van a bárányhimlő megelőzésének a kontaktust követően. Egyik az immunglobulin, ami drága és kifejezetten olyanoknak ajánlják, akiknél a lefolyás életveszélyes következménnyel járhat (immunbeteg, terhes, újszülött) . Igazi hatása a kontaktust (szoros érintkezés legalább öt percig, vagy egy órán át azonos légtérben tartózkodás) követő 72 órán belül adva van, ill. 10 napon belül is mérsékli valamelyest a betegség lefolyását.

A másik az élő, gyengített vírusokat tartalmazó védőoltás, amit szintén a kontaktust követő 3, maximum 5 napon belül kell alkalmazni, így megelőzheti a betegség kialakulását. Szerintem ezen az időponton mindenképp túl vagyunk, hiszen a gyermekeivel szoros a kapcsolata és ráadásul a betegség a kiütések jelentkezése előtt 2 nappal, vagyis azelőtt, hogy feltűnne, vagy diagnosztizálásra kerülne, már fertőz.

Lehet a súlyos betegséget kezelni vírusellenes szerrel, elsősorban súlyos lefolyásra hajlamosító tényezők esetén.

Önnél szerintem egyik sem jön szóba az időtényezők miatt, illetve mert valószínűleg egyébként egészséges. Terhesség esetén volna aggódnivaló.

Vígasztaló lehet, hogy nagyon sokan átesnek gyermekkorban bárányhimlőn úgy, hogy igazán észre sem veszik, mert olyan enyhe volt a lefolyása. Erre jó esély van.

Dr. Gócs Viktor

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. február 21., 18:05 ;Megválaszolva: 2009. február 21., 18:05
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Övsömör 9 évesen
Üdvözlöm Nemrég írtam Önöknek hogy kislányom szerintem övsömörös. Tegnap elvittem orvoshoz és valóban az...egy durván 3cm és csík van...
Övsömör 9 évesen nagyon aggódom
Üdvözlöm A kislányom 9 éves a a hasa és a mellkasa között az oldalán kb 2 cm csíkban 12 db kicsi hólyagot fedeztem fel. Viszket neki néha és...
Bárányhimlő elleni védőoltás
Tisztelt Doktornő/ doktor Úr! Kislányom még egy éves kora előtt megkapta a Varivax védőoltás első oltását, mert a játszótéren együtt...
Bárányhimlős beteg látogatása
A barátnőm bárányhimlős valószinűleg. Én már gyerekként átestem a betegségen. Meglátogathatom-e? Van-e esély arra hogy újra beleesem?
Bárányhimlő és autoimmun...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Abban kérném a segítségét, hogy 4.napja 38fokos hőmérsékletig megy fel a lázam nem teljes nap ekkora a hőm az utóbbi...