Nem szeretném elkapni a gyermekeimtől a bárányhimlőt

Üdvözlöm! Kérdésem, hogy 34-éves vagyok, gyermekeim bárányhimlősek, én pedig még nem voltam az! Tehetek -e valamit ellene, pl.: védőoltás, vagy valamit? Nem szeretném elkapni! Avédőoltást lehet hogy már késö lenne beadatnom? Már lappanghat bennem!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza bárányhimlő témában

Tisztelt Kérdező!

Két módja van a bárányhimlő megelőzésének a kontaktust követően. Egyik az immunglobulin, ami drága és kifejezetten olyanoknak ajánlják, akiknél a lefolyás életveszélyes következménnyel járhat (immunbeteg, terhes, újszülött) . Igazi hatása a kontaktust (szoros érintkezés legalább öt percig, vagy egy órán át azonos légtérben tartózkodás) követő 72 órán belül adva van, ill. 10 napon belül is mérsékli valamelyest a betegség lefolyását.

A másik az élő, gyengített vírusokat tartalmazó védőoltás, amit szintén a kontaktust követő 3, maximum 5 napon belül kell alkalmazni, így megelőzheti a betegség kialakulását. Szerintem ezen az időponton mindenképp túl vagyunk, hiszen a gyermekeivel szoros a kapcsolata és ráadásul a betegség a kiütések jelentkezése előtt 2 nappal, vagyis azelőtt, hogy feltűnne, vagy diagnosztizálásra kerülne, már fertőz.

Lehet a súlyos betegséget kezelni vírusellenes szerrel, elsősorban súlyos lefolyásra hajlamosító tényezők esetén.

Önnél szerintem egyik sem jön szóba az időtényezők miatt, illetve mert valószínűleg egyébként egészséges. Terhesség esetén volna aggódnivaló.

Vígasztaló lehet, hogy nagyon sokan átesnek gyermekkorban bárányhimlőn úgy, hogy igazán észre sem veszik, mert olyan enyhe volt a lefolyása. Erre jó esély van.

Dr. Gócs Viktor

Kérdés: 2009. február 21., 18:05; Megválaszolva: 2009. február 21., 18:05
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Tényleg csak Covid, vagy valami...
Védőoltás Meningococus
Karantén, Immunrendszer, ovikezdés
Veszettség fertőzés
Acute HIV?