Neutropenia

Tisztelt Doktor úr/nő! 2008. május közepén egy rutin vérvétel alkalmával derült ki, hogy a fehérvérsejtjeim száma alacsony: leukopaenia (2300) , neutropaenia (470) (hgb: 126, htk: 0.43) thr szám norm (277000) reticul: 8.3%. We: 36mm/óra, de ekkor felsőlégúti betegségem is volt. Vérkémiában jó szénhidrát és vasanyagcsere, mérsékelt hiperchol (5.7) , szervfunkciók normálisak, vizelet neg. Korai menopausa miatt Trisequenst szedek 2004 óta, most 33 éves vagyok Saridonon kívül más gyógyszert május óta nem szedtem, előtte havi kb 2 db Quarelint, de május óta már azt sem szedem. Augusztusban újabb vérvétel eredménye: leukopenia (2120) neutropenia (370) anaemia nem tap (hgb: 129, htk: 0.4) thr szám norm (228000) , reticul 10.7%. We 24mm/óra (nem voltam beteg) Hipercohol: 6.9, tg: 1.2, crp: 7.1, vizelet neg. Kaptam Atorist a koleszterinre és 1000Cvitamint és 20mg E vitamint szedek naponta. Decemberben az újabb vérvétel eredménye: leukopaenia: 1920 neutropaenia (250) anaemia nem tap. (hgb: 126, htk: 0.4) thr szám norm 232000 reticul szám 12% We: 21mm/óra. Cholesterin: 4.5, TG: 1.2, szervfunkciók normálisak, gyull markeke nem érik el a kóros határt Crp: 3. Fiziol ALP, LDH húgysav és se elektrolit szintek, vizelet lelet neg. Korábbi pajzsmirigy funkció norm euthyreoid viszonyokra utal, immunkémiában norm policlon IgGam szintek, részletes autoimmunk serol. Neg. Tegnap a doktor úr Medrolt írt fel 8mg/nap és 3 naponta Kálium R tablettát, továbbra is szedem a C vitamint és az E vitamint. Megemlítettek egy injekció kúrát amit sajnos a Tb nem támogat. Szeretném megkérdezni, hogy mennyire komoly és mivel jár ez a betegség és milyen gyógyulási esélyek érhetők el gyógyszeres kezeléssel vagy esetleg az injekciós kezeléssel. Injekciós kezelésnek vannak-e komolyabb mellékhatásai és körülbelül hány adag injekciót kellene beadni. (mivel egy darab 200000Ft körüli összegbe kerül tudtommal) Őszinte válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza neutropenia témában

Tisztelt Kérdező!

Fontos lenne tudni, hogy milyen szintig vizsgálták ki és hol a congenitalis neutropeniáját? A Medrolt ebben az esetben csak tesztelésre alkalmazzák (általában egyszer) , hogy szekréciós, vagy marginalizációs zavar van-e, de tartós adagolása vadnak tűnik. Az injekciós kúrát megfelelő véleményezéssel támogathatná a tb vagy fekvőbetegként kórházi osztály, ha egyáltalán kell. Igazából akkor kellene emelni a hiányzó fehérvérsejtek szintjét, ha gyakran betegeskedik, gennyes fertőzései vannak stb. Ezekről nem ír. Ha még eddig nem volt, valamelyik klininkai immunológiai szakrendelés felkeresését javaslom.

Dr. Gócs Viktor infektológus

Kérdés: 2008. december 23., 09:57; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 07:34
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Entrococcus facelis fetőzés?
VRE baktérium miatti elkülönítés
Tisztelt infektológus doktor úr! Kórházban voltam szepszissel. Ott viszont ajándékba elkaptam a VRE baktériumot. Emiatt bármilyen gondom van, nem...
Emlékeztető oltás
Negyedik covid oltás biztonságos-e
Lehet elkaphattam parazita fertőzést?
Szép napot! Az a problémám lenne, hogy sajnos elég szerencsétlen módon, de a kutyám széklet maradéka belekerült a számba (vagyis a nyelvemre, de...