A csecsemőmirigyről

A csecsemőmirigy működéséről, hatásairól semmit sem tudok. Az endokrin rendszer működése egyszerűen című cikkben sem találtam róla semmit, miért? Nem hiszem, hogy véletlenül, ill.feleslegesen keletkezett volna... Köszönöm, Máté Péterné

WEBBeteg szakértő válasza csecsemőmirigy témában

Tisztelt Kérdező!

A csecsemőmirigy (tímusz) az immunrendszerünk egyik fontos szerve, amely a szegycsont mögött található. Az ún. T (timusz függő) limfociták képzésének a helye. Ez a folyamat már a magzati életben elkezdődik, és megszületés után egyre nagyobb szerepet vesznek át a nyirokcsomók. A T- limfociták a sejtekben levő vírusok, paraziták elpusztítását végzi

A kortizol nevű mellékvesében termelődő hormonra nagyon érzékeny szerv a tímusz, és minél nagyobb mennyiségben van jelen a vérben (akár fokozott stressz, akár kívülről gyógyszerrel bevitt szteroid készítmények formájában) annál inkább sorvasztja a tímusz állományát.

A megszületés után pubertáskorig nő a mérete. Azok a gyerekek, akik tímusz nélkül születnek, súlyos immunrendszeri gyengeség miatt nem tudnak a fertőzéseknek ellenállni, ezért speciális kezelésre van szükségük.

A csecsemőmirigyben daganatos betegség is kialakulhat.

Dr. Jóna Angelika

Kérdés: 2008. december 22., 18:19; Megválaszolva: 2008. december 22., 18:19
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Megszúrt egy vércukor mérő tű.
COVID-on átesett, majd 3x oltott beteg...
Entrococcus facelis fetőzés?
Emlékeztető oltás
Negyedik covid oltás biztonságos-e