A herpeszből kigyógyulhatok?

Tisztelt Dr. Gócs Viktor! Felkerestem nőgyógyászomat, ahogy Ön javasolta, aki azt mondta, hogy megnyugodhatok, mert az ajakherpesz akkor már nem fertőz, ha a seb begyógyult, annak ellenére, hogy egy hámló bőrdarab még ott volt. Ön szerint is megnyugodhatok? Valóban nem fertőz már ilyenkor? Mellékelem a korábbi levelemet. Várom mielőbbi válaszát! Köszönettel, Aggódó Lány Tisztelt Doktornő/úr! Az lenne a kérdésem, hogy a partneremnek ajakherpesze volt (már majdnem elmúlt neki) és fehérneműn keresztül elégített ki engem kézzel. Közvetlenül nem ért a nemi szervemhez. Így is átvihető kézzel az ajakherpesz vírus a női nemi szervre? Az ajakherpesz vírus átvihető-e egyáltalán a női nemi szervre kéz útján (közvetlen érintkezéssel) ill, orális szex utján? Egyik fajta herpeszem sincs. A herpeszvírus közvetlen érintkezéssel bárhonnan bárhova átvihető: nemi szervről nemi szervre, szájról, szájra, szájról nemi szervre és fordítva, illetve kézzel is át lehet kenni bárhova. A fehérnemű egyfajta védőgátként felfogható lenne, de ha menet közben átnedvesedett, akkor elképzelhető a vírus terjedése. Egyébként a herpeszvírus könnyen elpusztul, tehát egy alapos szappanos kézmosás egy ilyen akció előtt, illetve a herpeszes seb érintésének kerülése segítheti a megelőzést. Helyileg hólyag bárhol kialakulhat, igen. Azt javaslom, keressen fel nőgyógyászt (ugye már járt ilyen helyen? ) , akkor lehetne igazán megnyugodni. Az óvszer használat szintén megelőző hatású. A herpesz átvihető a betegség kezdetétől, amikor még csak bizsergés, égő érzés jelentkezik, egészen a bőr gyógyulásáig. A herpeszes hólyagokban levő nedv kifejezetten fertőző. Időnként tünetementes egyén is terjesztheti a vírust. Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor infektológus

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza ajakherpesz témában

Tisztelt Kérdező!

Igen, valóban megnyugodhat, elsősorban a negatív nőgyógyászati vizsgálattól. A sebgyógyulás után valóban nem fertőz a herpesz. Azért legközelebb a dolog előtt kérdezzen, ha bármilyen aggasztó körülmény áll fenn.

Tisztelettel:

Dr. Gócs Viktor infektológus

Kérdés: 2008. december 12., 09:56; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 12:58
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Ajakherpesz-terhesség
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 24 hetes terhes vagyok. Kb. 2 hete kijött a szám jobb oldali zugában egy herpesz, és észrevettem, hogy a jobb oldalon a...
Ajak herpesz a száj belsejében
Sajnos már 17 éve elég súlyos herpeszem van, ami nem kivülről kezdődik hanem a szám belsejéből.Van, hogy a nyelvemen is és mindenfele terjed a...
Meddig fertőz?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Szeretném a tanácsát kérni. Páromnak szokott ajakherpesze lenni, nekem soha nem volt és nem szeretném elkapni, ezért arra...
Entrococcus facelis fetőzés?
VRE baktérium miatti elkülönítés
Tisztelt infektológus doktor úr! Kórházban voltam szepszissel. Ott viszont ajándékba elkaptam a VRE baktériumot. Emiatt bármilyen gondom van, nem...