• Oltassam-e be magam influenza ellen?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Én még soha nem oltattam be magam influenza ellen. Ha most kérném, akkor elegendő egy oltás vagy szükséges több oltás is a megfelelő védettséghez? Az oltóanyagtól lehetek beteg? Vagy milyen mellékhatásokra számíthatok?

        WEBBeteg szakértő válasza a influenza témában

        1. Egy oltás elegendő.
        Ugyanazon kockázatokkal jár, mint bármelyik védőoltás. Influenzát biztosan nem fog kapni az oltástól. Igen ritkán mindenféle védőoltás (de akár egy egyszerű fájdalomcsillapító tabletta, bármilyen gyógyszer) beadása kapcsán előfordulhatnak súlyosabb szövődmények, mellékhatások, összességében azonban az oltás előnyei ezeket lényegesen meghaladják. Allergiás reakciók kicsit gyakrabban léphetnek fel, a betegtájékoztató leírja azokat a tüneteket, melyekkel ilyenkor orvoshoz kell fordulni.

        Általában a legnagyobb kellemetlenség, ami érheti az oltott személyt, a helyi fájdalom, viszketés, duzzanat, bőrpír az oltás helyén. Ezek a jelenségek egy-két nap alatt maguktól elmúlnak. Addig borogatás, fájdalomcsillapító alkalmazható.

        Nem szabad elrettenni! Különösen, amikor a szokottnál súlyosabb járványt jósolnak. Én amióta dolgozom, minden évben kérek influenza elleni védőoltást.

        Dr. Gócs Viktor  infektológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-15 09:55:29; Megválaszolva: 2011. augusztus 10., 18:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: