HPV okozhatja a régóta tartó folyást?

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 18 éves vagyok, augusztus hónapban mentem el először nőgyógyászhoz, általános vizsgálatra, és gyógyszert felíratni! A doktorúr megvizsgált, rákszűrés és ultrahangos vizsgálat is volt, de azt mondta minden rendben...mégis nagyon régóta van folyásom (már majd másfél éve) , elég kellemetlen mennyiségű, eddig színtelen, vagy néha sárgás színű volt, most amióta az orvosnál voltam, és elkezdtem szedni a Belara nevű fogamzásgátló gyógyszert, azóta ez a folyás sűrűbb, és barnás, néha egészen sötétbarnás-sárgás színe van. A gyógyszer szedése óta a vizeletem csípős szagú, sokszor a folyásomnak is kellemetlen szaga van. Tegnap este jött meg először azóta hogy szedem a gyógyszert, de az eddigihez képest ez is megváltozott, most sötét barnás, bordós színű nagyon sűrű a vérzésem, és elég kevés...eddig viszont normális mennyiségű volt, és rendes, piros színű. már 5 napja nem szedem a gyógyszert a 7 napos szünet miatt, a tünetek, a szagok mégse múlnak! Ez miért lehet? Mitől változhattak a dolgok ennyit? a gyógyszer okozza? Valamint a héten újra elmentem a nőgyógyászhoz, leadni a vér és vizeletvizsgálat eredményét, ahol mindent rendben talált, a szűrővizsgálat eredményét is megkaptam, viszont annyit mondott az orvos hogy van egy kis HPV fertőzésem, de semmit se mondott hogy ez ellen mit tehetnék! Tudna valamit ajánlani hogy megszüntessem a fertőzést és ne is térjen vissza? Talán ez okozhatja a régóta fennálló folyást is. Ha ez a fertőzésem van, akkor a barátomat is kezelni kell? Meg tudom szüntetni teljesen a fertőzést visszafertőződés veszélye nélkül? Régóta van már a folyásom és bár eddig szaga nem volt, nagyon kellemetlen és szorongással tölt el, nagyon jó lenne ha végleg meg tudnám szüntetni a panaszokat! Válaszát köszönöm! Veronika

Dr. Bodnár Edina válasza hüvelyfolyás témában

Tisztelt Kérdező!

A hormonális fogamzásgátló megváltoztatja a hüvelyi vegyhatást, így más kórokozók szaporodnak el, mely miatt szagos lehet a folyás. A kevesebb menstruációs vérzés teljesen normális, mert nem épül fel annyira a méhnyálkahártya, mint fogamzásgátló hatása nélkül. A HPV fertőzésre sajnos nincs gyógyszer, ha tüneteket okoz, akkor kezelhető különböző ecsetelőkkel, de a HPV-fertőzés nem okoz hüvelyi folyást. A partnere védelme miatt használjanak gumióvszert!

Dr. Bodnár Edina

Kérdés: 2008. szeptember 12., 15:59; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 12:48
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
érdeklődés
Tisztelt Doktor Úr! Azzal az észrevétellel fordulok Önhöz, hogy kb. két hete vettem észre azt, hogy megváltozott a folyásom mennyisége és szaga....
Egészséges ember széklete is okozhat...
Tisztelt Dr! Egy igen szerencsétlen eset miatt írok. A kérdés teljesen komoly, bár leírva talán nem annak tűnik. Dugulást szereltem a WC lefolyó...
Lehetek-e férges a macskámtól?
Kedves Doktornő/Doktor Úr! A cicámról kiderült, hogy férges. Kis fehér rizsszem alakú férgek jönnek ki belőle. Kezelését megkezdték. A...
Toxoplasma
Hányás, hasmenés