COVID-on átesett, majd 3x oltott beteg esetén lehet-e citokin vihar (újra)fertőzés esetén

Tisztelt Doktor Úr / Doktor Nő! Immunológia szakterület nem volt elérhető a webes felületen, kérdésem e területhez kapcsolódik. 40 éves, kb. 35 kg túlsúllyal rendelkező, mérsékelt szívmegnagyobbodásos, COVID-on (brit variáns) átesett, egyéb iránt koromhoz képest egészséges férfi vagyok. 2021. Március 15-én lettem COVID pozitív a harmadik hullám vége felé, 2 hétig voltam beteg 38.5 - 40.1 közötti lázzal otthon, tüdőgyulladás nélkül, kórházból haza zavartak az ambulanciáról az "enyhe" tüneteim miatt. Betegség után 2 héttel ellenanyag szintem 3800 AU/ml volt (ABOTT géppel) , április 30-án az oltási akcióban erre oltattal Pfizert (mert nem volt jobb ajánlat) , ennek hatására 18500 lett az ellenanyag szintem, a 2. oltást 35 napra kaptam az akkori magyar protokoll szerint. 3.5 hónapra rá (2021 Szept 30) ellenenyag szintem 23500 volt. Erre szintén oltási akcióban 5.5 hónapra rá oltattam Pfizert az omikron miatti félelemből (mindig csak Pfizer volt) , 2 hét után mérettem ellenanyag szintet. Eredmény "Több, mint 40.000 AU/ml", ez a gép mérési felső tartománya, azaz kiakadt a gép. A kérdésem: Ismerősöm 50 éves nő, POST-COVID tünetekkel szenved, 9800 AU/ml szintre azt mondta neki az orvosa (pulmológus, immunológus) , hogy nehogy rá-oltasson (de rá oltatott) . mert a Citokin vihar egy újabb fertőződés esetén súlyos tüneteket okozhat, akár meg is ölheti. Önnek mi a véleménye? Kell-e 40.000+ -os ellenenyag szint mellett attól, hogy ha elkapom az omikron variánst (amire jelenleg az esély nagy, mert családos vagyok, óvodás gyermekem van) , akkor citokin vihar alakul ki, kórházba kerülök és/vagy belehalhatok a citokin viharba?

Dr. Sarkadi Adrien válasza témában

Kérdés: 2022. január 30., 23:55;
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Veszettség kockázata
Megszúrt egy vércukor mérő tű.
Entrococcus facelis fetőzés?
Emlékeztető oltás
Negyedik covid oltás biztonságos-e