• Lyme-kór?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Webbeteg! 13 éves lányom lábán egy piros, kokárdaszerű foltot vettem észre. A folt 4 cm átmérőjű volt, nem növekedett. Előtte pár nappal, esetleg egy-másfél héttel vakarta ott, egy kb. 2 cm-es kemény duzzanat látszódott. Szúnyog v. más rovar csípésének gondoltam, Fenistil-t tettem rá. Kullancsot nem találtunk benne. A folt észlelésekor rögtön elvittem a lányomat a gyerekorvoshoz, aki Lyme-foltnak véleményezte. 3x1000 mg Ospamox-ot írt fel, és elküldte vérvételre. A vérvételre 2 nap múlva kaptunk időpontot, addigra már 5 szem gyógyszert beszedett. A kérdéseim a következők lennének: 1. Van -e értelme a vérvizsgálatnak rögtön a folt észlelésekor? Kimutatható e- ennyi (de mennyi?) idő után a fertőzés? 2. A gyógyszer szedése befolyásolja az eredményt? 3. A kép alapján Ön szerint Lyme-foltról van szó? A kép egy kicsit csalóka, azon elég nagynak tűnik. Vonalzóval lemérve 4 cm átmérőjű volt a kokárdaszerű folt, közepén pedig liláspiros kemény duzzanat, amelyben szúrásnyom is látható. 4. Ön szerint helyesen járt el a doktornő, hogy azonnal elrendelte az antibiotikumos kezelést? Azt mondta, inkább szedjen feleslegesen antibiotikumot, mint a betegség "elterjedjen". 5. Amennyiben valóban igazolódik a Lyme-kór, megfelelő kezelést kapott a lányom? Ön milyen gyógyszert és milyen dózisban ajánlana, ill. milyen kezelést tartana szükségesnek? Köszönettel: Egy aggódó Anyuka

        Dr. Pék Tamás válasza a Lyme kór témában

        Tisztelt Kérdező! Lyme-kór bőrtünete esetén vérvételnek egyáltalán nincs értelme a szakma szabályai szerint, mert a kapott eredmény sem megerősíteni, sem kizárni nem tudja az aktuális fertőzést. Bőrjelenség esetén a diagnózist a klinikum alapján lehet véleményezni. A gyógyszer nem befolyásolja az eredményt egyébként. Amennyiben a tünetek megfelelnek Lyme-kór bőrtünetének, úgy a kezelést meg kell kezdeni és akkor nem feleslegesen szedi az antibiotikumot. Amennyiben nem felelnek meg Lmye-kór bőrtünetének, akkor nem szabad elkezdeni az antibakteriális kezelést, mert a betegnek akkor nincsen Lyme-kórja. A diagnosztikai kritériumokat szintén tárgyalja a módszertani levél. A kezelés időtartama 14-21 nap. Tisztelettel:


        Kérdés: 2020. június 25., 16:40; Megválaszolva: 2020. augusztus 27., 09:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Toxoplasma laboreredmény értékelésében szeretném a segítségét kérni. Jelenleg 6 hetes terhes vagyok, januárban már volt egy toxoplasma labor, ami akkor friss fertőzésre utalt, és el is vesztettem a babát. Annak az értékei:...
        Tisztelt Doktor Úr, Doktor nő! A pénteki nap folyamán egy hajléktalan hölgy segített nekem, mert bajba kerültem. Megkért, hogy cserébe vegyek tőle egy újságot, amit árult.... megtettem, viszont a kezem kissé hozzáért az övéhez és ugye az...
        Üdvözlöm Nemrég írtam Önöknek hogy kislányom szerintem övsömörös. Tegnap elvittem orvoshoz és valóban az...egy durván 3cm és csík van melllkasa és a hasa között oldalt összesen 13 hólyagból áll. Inkább csak viszket neki néha,...
        Üdvözlöm A kislányom 9 éves a a hasa és a mellkasa között az oldalán kb 2 cm csíkban 12 db kicsi hólyagot fedeztem fel. Viszket neki néha és néha ég neki. Naponta max 2-3 alkalommal. Fájdalma nincs.Félek hogy övsömör de leginkább azért...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Mi vezethet alvászavarhoz?
        Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
        COVID-19 kisokos