Érdeklődés

Tisztelt Doktor! Édesanyamnak rosstul,alul működik a pjzsmirigye.A mellékelt vérképet szeretném ha megnézné,kielemezné mert nemtudom mi a normál érték.A násik kérdés hogy nyál útján fertőz érdeklődnék ha egy pohárból ittunk vagy együtt eszünk ellehet e kapni? Kell e iyenkor saját részre is vérvétel? Köszönöm Nemtudom becsatoni leirom EB Igm/M/ELISA 0.016 negativ EB VCA IgG/ELISA 56,3NTU pozitiv EB nukleáris antigén 41,7NTU pozitiv Primer EBV fertőzést átvészelt IgG maradvány.

Dr. Pék Tamás válasza EBV témában

Tisztelt Kérdező!

A lelet azt jelent hogy valamikor korábban (minimum több hónapja, ami akár több évtized is lehet) a személy átesett EBV fertőzésen. Ahogy az összes többi herpeszvírushoz hasonlóan, ez a vírus sem tűnik el végleg a szervezetből, hanem "elbújik" és időnként reaktiválódik, úgy hogy az adott személynél már tünetek nem okoz, de a betegséget így tovább lehet adni. Főleg nyál közvetítésével, ezért is nevezik időnként csókbetegségnek.

Tünetmentes embert vizsgálni nem indokolt. Az emberek nagyrésze egyébként átesik ezen a betegségen mire elérik a felnőttkort.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2020. január 10., 15:46 ;Megválaszolva: 2020. január 30., 14:10
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
EBV fertőzés
Tisztelt Doktor Úr! Vírusszerológia eredménnyel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Kb 2019 év elején kezdődött, hogy fél éven keresztül...
Elhúzódó hőemelkedé.
Jó napot kívánok! 23 éves vagyok elhúzódó hőemelkedés miatt laborvizsgálatra küldtek, melynek az eredményei: Cytomegalovírus (CMV) IgM /...
EBV fertőzés
Tisztelt Doktor úr/nő! Márkorábban tettem fel kérdés a nyirokcsomóimmal kapcsolatban. Mivel lassan 3 hónapja elég nagyok.Szerológiai vizsgálatok...
EBV és CMV fertőzés
Tisztelt Doktor úr/nő Majdnem 3 hónapja megvannak nagyobbodva a nyakamon és a fülem mögött a nyirokcsomók. A legnagyobb kicsit mintha lejjebb ment...
Epstein Barr vírus
Tisztel Doktor Úr/Hölgy! Tavaly júniusban voltam endokrinológusnál Pcos miatt, ahol megemlítettem az akkor még sűrűn előforduló aftákat a...