• Veszettségnek való kitettség lehetséges ?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! A mutatóujjamon egy apró, 1mm-nél is kisebb, pontszerű, minimálisan de nem folyva megvérző aprócska felszíni bőrsérülés keletkezett körömvágás során, a köröm melletti felső-oldalsó bőrfelületen. A vágás körömcsípővel történt. Ezt követően 2-3 órával idegen kutya nyálával való érintkezés történt Budapesten, a Margit-szigeten. A kutya nyála kis mennyiségben az ujjamra, az érintett területre is került, mikor a szájából sikerült kivennem azt a tollaslabdát, amiért odaszaladt hozzánk. Harapás, vagy más egyéb friss sérülés, vagy vérzés a találkozás során nem történt. Az állatról semmit nem tudok ugyan, de békésnek, barátságosnak, jól ápoltnak tűnt. Utána finoman megnyomkodtam két oldalról az ujjamat, hogy kivérzik-e esetleg, de nem vérzett. Ez csak egy nagyon apró dolog - tudom, de mivel korábban már egy ismeretlen kutya harapása miatt voltam Verorabbal is oltva még évekkel korábban, ott felhívták a figyelmemet a dolog fontosságára, és hogy a nyál sebbel való érintkezése is adott esetben kritikus lehet. Ezért is írok, mert az eset kissé nyugtalanít. Kérdésem az, hogy elméletileg lehetek-e veszettségnek ilyen módon kitéve? A aprócska vágás és a kutya nyálával való érintkezés között eltelt 2-3 óra elég idő-e ennek az alig látható apró, pontszerű sebnek, hogy megfelelően elzáródjon? Válaszát előre is nagy tisztelettel megköszönöm.

        Dr. Sarkadi Adrien válasza a veszettség témában

        Kedves Kérdező! Amennyiben a ferőzés számára ideálisak a körülmények, nem intakt a kültakaró és az eb nyála valóban fertőző, megvan a lehetőség a vírus bejutására. A megnyugtató inkább az az információ, hogy Magyarországon 2017 eleje óta nem találtak veszett állatot, emberi megbetegedés 1994 óta nem történt, így a WHO irányelveit alapul véve jelenleg hazánk veszettségmentesnek tekinthető. Amennyiben az állat esetleg nem gazdátlanul kóborolt, sokat segített volna az oltási státusz tisztázása, de a vadon élő potenciálisan megfertőzhető állatok vakcinázási programjának köszönhetően igen kicsi az esélye, hogy ez az eb veszettséget hordozott, még ha kórbor eb is, és esetleg vadállatokkal érintkezett volna megelőzően. A figyelmét azonban fel kell hívjam arra, hogy gondolatmenetem a tudományos információk mellett több ponton feltételezés, a közeljövőben legyen óvatosabb! Tisztelettel: Dr. Sarkadi Adrien, infektológus


        Kérdés: 2019. szeptember 01., 14:03; Megválaszolva: 2019. szeptember 11., 18:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó napot! Azt szeretném kérdezni, hogy ha valaki HIV vírussal fertőzött és annak az egyik ruhájával(pl nadrág) valaki maszturbál akkor az elkaphatja a betegséget? Vagy egyáltalán a ruhán megmarad a fertőzés, mert én azt olvastam, hogy csak...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        A tüdő vitaminja
        A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció