• Veszettség rókaszőrtől

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! Társasházban élek, amelynek bejárata a garázsokkal együtt a füves udvarban található, ahova csak az autók által is használt kocsibejárón át lehet bejutni. Ma észrevettem egy 2-3 centis hosszabb bundából származó, kisebb csomó szőrt a kocsibejáróban, inkább olyan, mint mikor összekap két kutya és megtépik egymást. A vörös - fekete színe alapján viszont eszembe jutott, hogy lehet rókaszőr is, mivel mögöttünk park van, bejuthatnak, vagy egy elütött állaton is áthajthatott egy lakó, aki aztán behozhatta az udvarra. Nem volt friss, vagy véres, esetleg a szőrcsomón maradhatott bőrmaradvány. Mivel mindenki erre jár gyalog, elgondolkodtatott, hogy sokan már minden valószínűség szerint végig is gyalogoltak rajta, és sok a gyerek is a házban, aki az udvaron játszik folyton. Az ilyen állati maradvány lehet veszélyes veszettség miatt? Bár gondolom ennyiből a közúti forgalom is az lenne, de egy kissé elbizonytalanodtam. Nem tudom fontos-e, de éppen mostanában vakcinázták a rókákat a környékünkön, Dél - Somogyban. Köszönöm a válaszát előre is!

        Dr. Sarkadi Adrien válasza a veszettség témában

        Kedves Kérdező! Hazánkban a veszettség a hullámokban zajló vakcinázási programnak köszönhetően - melynek jeleit Ön is észlelhette az elmondás szerint -, nagyon ritkán fordul elő, emberi megbetegedésről 1994 óta nem tudunk, legutóbb 2017 márciusában mutatták ki a vírust Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy rókában és két kecskében. Azóta nem adtak hírt Magyarországon veszett állatról. Az Állategészségügyi Világszervezet szabályai szerint a betegség utolsó előfordulásától számított két év után tekinthető veszettségtől mentesnek egy ország, ha ezt a vizsgálati adatok is alátámasztják, tulajdonképpen már ezt az eredményt közelítjük. A másik tényező, ami miatt nem lehet ok aggodalomra, az az, hogy a "harapásmentes" terjedés előfordulása világszerte extrém ritkaságnak számít, néhány szervtranszplantáció során történt átvitelről, valamint a vírust vizsgáló laboratóriumban történt balesetről vannak irodalmi ritkaságnak számító adatok. Úgy gondolom, hogy ezeket a szempontokat megnyugtató végiggondolni. Üdvözlettel: Dr. Sarkadi Adrien

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. április 23., 20:44; Megválaszolva: 2019. május 07., 09:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: