MRSA fertőzés veszélyes csecsemőre

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Apósom kórházba került, műtötték a lábát. Most derült ki, hogy mrsa fertőzést kapott. Együtt lakunk apósomékkal van egy két hónapos és egy 4 éves gyerekünk akik miatt most kicsit aggódom. Lehet buta a kérdés de anyós a látogatások során hazahozhatja a kórokozót? Ez veszélyes lehet a gyerekekre? Válaszukat előre is köszönöm! Timi

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza MRSA témában

Tisztelt Kérdező!

Egy személy MRSA hordozása (orrban, torokban, vagy bőrön) általában nem jelent problémát. Ez csak azt jelenti, hogy a Staphylococcus aureus nevű baktérium, ami az ember normál flórájának része lehet, ellenáll bizonyos antibiotikumoknak, de ettől még nem okoz súlyosabb betegséget. Ennek ismerete főleg kórházi ápolások során fontos, mert célszerű ezeket a betegeket elkülöníteni - amennyiben van rá mód, illetve ha egy adott betegségnél szóba jön, hogy MRSA okozza, akkor olyan antibiotikumot kell alkalmazni, ami erre a kórokozóra is jó. Sokkal több embernél kimutatható ez a baktérium, mint amennyiről tudunk. A hordozás megszüntetését kezeléssel bizonyos helyzetekben meg lehet kísérelni, de spontán megszűnés is előfordul. A normális higiénás viszonyok betartásával ez nem jelent problémát.

Tisztelettel:

Kérdés: 2017. október 03., 08:56; Megválaszolva: 2017. október 11., 19:54
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Mrsa seb
Tisztelt dr ur. Korhzban a branultől begyulladt a kezem. Utana sebesz feltárta mert gennyes volt, vettek mintát a sebből es 4 napja mondtak h MRSA...
Milyen.próblémát okozhat
Tsztelt Doktor úr! A lányom meningióma műtéten esett át .Az agyvízből vett mikrobiológia szerint Methicillin rezisztens coag.neg.staphyloccocus...
Az MRSA fertőző betegség?
Tisztelt Webbeteg.hu! Autoimmun betegséget diagnosztizáltak közeli ismőrősünknél, akinek tünetei piros, hólyagos pattanás szerű kiütésekkel...
Staphylococcus aureus
Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámat (72 éves) 2015. 09. 14-én műtötték, bal lábába csípőprotézist kapott (előtte a jobb lábába is kapott -...
Mrsa 3 éves kislány kezelései
Tisztelt Dr.Pék Tamás Nagyon szépen köszönöm válaszát, a 3 éves kislányommal kapcsolatban akinél MRSA-T találtak az orrában...Háziorvos kérte a...