Clostridium

Tisztelt Doktor Úr! Kislányunknak, 3éves, márciusban Ab szedést követően volt Clostridium difficile fertőzése, kezelést nem kapott, gyógyult. Azt szeretném kérdezni, hogy óvnánk őt a kiujulástól, Ab szedéstől is, de egy legyengült szervezet ha mondjuk náthás akkor ugye ez nem újulhat ki? Vagy esetleg sima, otthoni körülmények között? Mennyire tartsunk ettől? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza Clostridium difficile témában

Tisztelt Kérdező!

A C. difficile fertőzés kiújulása sajnos nem elképzelhetetlen, elég tág hatások között, mintegy 10-60% között fordulhat elő. Ugyanakkor nem a kisgyermekkor a jellemző életkor, amikor ez a betegség ismétlődni szokott.

Vírusos fertőzésektől (pl. nátha, influenza) a betegség nem újul ki, sima, otthoni körülmények sem jelentenek problémát.

Ismételt megbetegedés egyrészt immunkárosodott szervezetekben (daganatos betegségek, immunszupresszív kezelés) szokott előfordulni, másrészt bizonyos antibiotikumok esetén szintén nagyobb az esély, hogy a betegség visszatértére. Ugyanakkor ha valóban indokolt az antibiotikum adása, akkor be kell szedni, még ha félünk is a C. difficile ismétlődésétől.

Tisztelettel:

Kérdés: 2017. augusztus 07., 16:05; Megválaszolva: 2017. augusztus 24., 19:06
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Elég-e a koronavírus elleni...
3 éve hőemelkedés
Sputnyik oltási reakció
Covid oltás
Astra zeneca oltás