Clostridium

Tisztelt Doktor Úr! Kisfiunk 3éves Ab szedését követően hasmenése lett, hasi görcsökkel, kórházba kerültünk, széklettenyésztés eredménye Clostridium difficiale AB toxin pozitivitást igazolt.Nagy laboreltérések nem voltak, az AB elhagyásával nem voltek tünetek. Most eszik úgyérezzük rendben van, széklete picit keményebb a szokásosnál.Tegyünk vmit. ez ellen? Várható esetleg visszaesés? Mire ügyeljünk?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza Clostridium difficile témában

Tisztelt Kérdező!

Jelenleg semmilyen teendő nincs, a gyermek gyógyultnak tekintendő, ellenőrző széklet vizsgálat sem javasolt.

A C. difficile nevű kórokozó akár a gyermekek 50%-ának bélrendszerében előfordulhat, de betegséget általában csak valamilyen hajlamosító tényező együttes fennállása esetén (pl. antibiotikum szedés) okoz. A betegség kiújulása sajnos nem elképzelhetetlen, de ez is inkább az idősebb emberekre jellemző nem a gyermekekre. Mindenesetre a felesleges antibiotikus kezeléstől óvakodni kellene amennyire lehet.

Tisztelettel:

Kérdés: 2017. április 20., 15:28; Megválaszolva: 2017. április 23., 16:36
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Covid vakcináció
Echinacea cseppek és Pfizer oltás
Mikor képződnek antitestek?
Sztrók utáni Covid vakcina felvétel
Két oltás egymás után