Megduzzadt nyirokcsomók az áll alatt

Tisztelt Doktornő! 22 éves férfi vagyok, nem szedek semmilyen gyógyszert és sosem volt komolyabb egészségügyi problémám. 3 hónappal ezelőtt azonban egy megduzzadt, kemény, fájdalmatlan nyirokcsomót találtam az állam alatt egy erősebb megfázás után. A csomó mérete 3-4 héttel ezután sem csökkent, és mellé a száraz köhögés is megmaradt, így felkerestem a háziorvosomat, aki ezzel elküldött ultrahangra. Az ultrahangos vizsgálat során azt mondták, hogy csak néhány néhány (3-4) milliméteres a duzzanat (gondolom a kisebb átmérője) , és ne foglalkozzak vele, csak ha tovább nőne. Ezután 2 hónapig meg se néztem, a köhögésem megmaradt, de semmilyen más problémám nem volt. Egy hete megint megnéztem és még mindig meg van duzzadva a nyirokcsomó, de nem nőtt. Utalhat ez limfómára? Érdemes lenne megint elmennem ultrahangvizsgálatra, esetleg szakorvoshoz? Vagy ne is foglalkozzak vele? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza megnagyobbodott nyirokcsomó és köhögés témában

Kedves Fiatalember!

A fájdalmatlan, hosszabb ideig fennálló nyirokcsomó hátterében több ok is állhat. Ha hónapok alatt nem szűnt meg, érdemes újra megnézetni. Elvileg a megfázás után már nem kellene hogy meglegyenek, hacsak nincs azóta is légúti fertőzése. Ha tartósan fennáll, első körben a fertőzéseket (vírusinfekció) kell kizárni. Ha a köhögés azóta is fennáll, felmerülhet a háttérben sarcoidosis is, melyet legegyszerűbben mellkas röntgen segítségével lehet kimutatni. A limfómáknál is fájdalmatlan, nagy nyirokcsomók vannak, de nőnek hónapok alatt. Összességében inkább a köhögés miatt elmennék egy mellkas röntgenre, és háziorvos, esetleg belgyógyász vagy infektológus segítségével a többi betegséget kizáratnám.

Kérdés: 2016. január 05., 19:33; Megválaszolva: 2016. január 06., 13:18
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Koronavírus terjedése
HPV Otthoni kezelése
Veszettség kockázata
Megszúrt egy vércukor mérő tű.
COVID-on átesett, majd 3x oltott beteg...