Védőoltás

Tisztelt dr. Pék Tamás Úr! Szeretném kérni a véleményét, tanácsát. Júniusban Egyiptomba utazunk. A három gyermekem 9, 14 és 17 korábban már megkapta a kombinált Hepatitis A, B és C oltást három alkalommal. A kérdésem az lenne, hogy nekünk, felnőtteknek is ajánlott-e a Hepatitis A oltás, mekkora biztonsággal véd meg hányás-hasmenéses megbetegedéstől, 100 %-os védettséget ad-e. Ha igen, hogyan kell beadatni az oltást, hány alkalommal? Nagyon köszönöm előre is a szíves válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza hepatitis A, védőoltás témában

Tisztelt Asszonyom!

Mindenképpen javasolt Egyiptomba utazás előtt beoltatni magukat. Jelenleg hepatitis C ellen nincsen védőoltás, amit gyermekei kaptak az A+B lehet csak.

Mint minden oltás, ez sem nyújt 100%-os védelmet, azonban még ha meg is fertőződnek, a kórlefolyást gyorsítja és kevésbé lesz súlyos a betegség.

A hepatitis A vírusfertőzésnél nem a hányás-hasmenés, esetleg láz a fő probléma (a lappangási idő egyébként 15-35 nap lehet) , hanem hogy a fenti tüneteket követően májgyulladást okozhat, mely igaz, hogy 95%-ban magától gyógyul, de ritkán májelégtelenséget is okozhat. Utóbbi miatt érdemes beoltatni magukat elsősorban.

Egy adag oltás kb 3 évig véd, a teljes oltási sor minimum 20 éves védettséget nyújt.

Utazóknak az első adagot ajánlott legalább 4 héttel az utazás előtt megkapni, de minimum 2 hét kell, hogy megfelelő védettségi szint alakuljon ki.

A hosszú távú védettség eléréséhez szükséges emlékeztető oltásra az első adag beadását követő 6 hónap és 5 év között bármikor sor kerülhet, de a beadás javasolt az első vakcinációt követő 6-12 hónapban.

Tisztelettel:

Pék Tamás

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2015. november 23., 15:16; Megválaszolva: 2015. december 08., 19:38
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Bárányhimlő elleni védettség...
5 éves kislányomat szeretném beoltani bárányhimlő ellen arra lennék kíváncsi, hogy életre szóló védettséget ad, vagy csak pár évre? Mi lesz...
Bárányhimlő oltás esetén...
Kedves Válaszadó! Szeretném megtudni, hogy ha beadatom kisgyermekem számára a bárányhimlő elleni védőoltást, az mennyi ideig nyújt védettséget...
Nyaki nyirokcsomók
Tisztelt Doktornő! / Doktor úr! A napokban észrevettem egy csomó szerű pici duzzanatot a nyakamon. Ha jól tudom a fejbiccentő izmon. Elmentem...
Toxoplasma vizsgálati eredmények
Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! Gyermekvállalás előtt állunk, ezért csináltattam Toxoplasmosis szűrést. Az első eredmény IgM értéke alapján...