Védőoltás

Tisztelt dr. Pék Tamás Úr! Szeretném kérni a véleményét, tanácsát. Júniusban Egyiptomba utazunk. A három gyermekem 9, 14 és 17 korábban már megkapta a kombinált Hepatitis A, B és C oltást három alkalommal. A kérdésem az lenne, hogy nekünk, felnőtteknek is ajánlott-e a Hepatitis A oltás, mekkora biztonsággal véd meg hányás-hasmenéses megbetegedéstől, 100 %-os védettséget ad-e. Ha igen, hogyan kell beadatni az oltást, hány alkalommal? Nagyon köszönöm előre is a szíves válaszát.

Dr. Pék Tamás válasza hepatitis A témában

Tisztelt Asszonyom!

Mindenképpen javasolt Egyiptomba utazás előtt beoltatni magukat. Jelenleg hepatitis C ellen nincsen védőoltás, amit gyermekei kaptak az A+B lehet csak.

Mint minden oltás, ez sem nyújt 100%-os védelmet, azonban még ha meg is fertőződnek, a kórlefolyást gyorsítja és kevésbé lesz súlyos a betegség.

A hepatitis A vírusfertőzésnél nem a hányás-hasmenés, esetleg láz a fő probléma (a lappangási idő egyébként 15-35 nap lehet) , hanem hogy a fenti tüneteket követően májgyulladást okozhat, mely igaz, hogy 95%-ban magától gyógyul, de ritkán májelégtelenséget is okozhat. Utóbbi miatt érdemes beoltatni magukat elsősorban.

Egy adag oltás kb 3 évig véd, a teljes oltási sor minimum 20 éves védettséget nyújt.

Utazóknak az első adagot ajánlott legalább 4 héttel az utazás előtt megkapni, de minimum 2 hét kell, hogy megfelelő védettségi szint alakuljon ki.

A hosszú távú védettség eléréséhez szükséges emlékeztető oltásra az első adag beadását követő 6 hónap és 5 év között bármikor sor kerülhet, de a beadás javasolt az első vakcinációt követő 6-12 hónapban.

Tisztelettel:

Pék Tamás

Kérdés: 2015. november 23., 15:16; Megválaszolva: 2015. december 08., 19:38
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Veszettség
Koronavírus terjedése
HPV Otthoni kezelése
Veszettség kockázata
Megszúrt egy vércukor mérő tű.