HIV- elkaphattam?

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Az szeretném kérdezni, hogy a következő cselekmények, események során elkaphattam-e a HIV-et? Lehet, hogy kissé banálisnak tűnnek, de nagyon félek. 1. Egy hostel udvarán felborítottam egy hamust, majd összeszedtem a csikkeket, és utána voltam a mosdóban tampont cserélni. Elkaphattam esetleg úgy, hogy valaki véres szájjal dohányzott majd én ahhoz hozzáértem? 2. Egy újonnan megismert ismerősöm tekert nekem egy cigit, amit leszívtam. Tehát megnyalta a papírt, elkaphattam esetleg úgy, hogy ha vér volt a nyálában? (olvastam, hogy nyálkahártyasérülés esetén is el kapni, ami a dohányosoknál előfordulhat) . 3. Az utcán sétálva véletlenül vérbe léptem, a minek nem tulajdonítottam nagy dolgot. Majd otthon cipőben végigsétáltam a helyiségeken. Elkaphattam esetleg úgy a vírust hogy megvágott lábbal végigsétáltam ott ahol "a véres cipőmmel"? Esetleg szédhordhattam a vírust a házban? Van okom aggódni? 4. Meg tudná mondani, hogy hogyan lehet a vírus ellen hatékonyan védekezni? Nagyon köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza HIV témában

Tisztelt Kérdező!

Ezeken a módokon nem lehet megfertőződni, megnyugodhat.

A vírus elleni egyetlen hatékony védekezés a megelőzés.

Tisztelettel:

Kérdés: 2015. március 20., 20:27; Megválaszolva: 2015. március 24., 21:09
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Covid vakcináció
Echinacea cseppek és Pfizer oltás
Mikor képződnek antitestek?
Sztrók utáni Covid vakcina felvétel
Két oltás egymás után