CMV vírus

Tisztelt Cím! Fiam 16 éves múlt januárban és az epikrízis szerint átesett a CMV fertőzésen: Mononucleosis gyanújával szerológiai vizsgálatokon és laborvizsgálatokon vett részt amely dokumentumokat mellékelem:(Vizsgálati eredménye CMV.1.331/reaktív) Diagnózisként: Májbetegség k.m.n szerepelt az ambuláns lapon. Hasi és kismedencei UH vizsgálatának eredménye: negatív leletű. Mivel 10 éve aktívan sportol (focizik), ezért fontos lenne, hogy mielőbb újra játszhasson, de a körzeti orvos kérte, hogy amíg a vírussal a szervezete meg nem "ismerkedik" (ez 3-6 hónap) addig ne terheljük fizikálisan. Ezt megértve mellőzzük a sportot, de az "ismerkedés" tüneteként folyamatosan meleghullámok törnek rá deréktájékon óránként 3-4 szer, illetve közvetlen csekély fizikai é pszichés terhelést követően azonnal(séta, X-box játékok, stb). A kérdésem az lenne, hogy ez a testmelegedés( májat érintő vírusos jelzés)mennyire veszélyes, mert tervezzük a gyerek nyelvvizsgáját, illetve a nyaralásunkat amely várhatóan stresszel és egyéb mozgással járhat? Valamint van-e olyan gyógymód, kezelés, vagy gyógyszer( akár étrendi ajánlásuk), amely elősegítené a gyógyulását? Segítő válaszukat előre is megköszönve! Üdvözlettel MZS

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza a CMV témában

Tisztelt Kérdező! A CMV okozta megbetegedésben átmenetileg gyakran megnagyobbodik a máj és az sem ritka hogy ilyenkor szintén átmenetileg megemelkednek bizonyos májfunkciós enzimek szintjei. Sportolni addig nem javasolt, amíg a máj nagyobb, a mellékelt ultrahang viszont azt írja, hogy a máj normális nagyságú; illetve amíg magasabbak a májenzim szintek. Azt nem teljesen értem, mit értenek azon, hogy a szervezet "ismerkedik" a vírussal. A CMV nem szokott óránként több alkalommal jelentkező meleghullámokat okozni deréktájon. Gyakori viszont hogy fáradékonyság marad vissza akár több hétig. Jelenleg fizikális terhelésnek szerintem ellenjavallata nincs, annyit mozogjon amennyit bír. Tisztelettel:

Kérdés: 2014. május 29., 19:55; Megválaszolva: 2014. június 01., 12:34
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
COVID: Íz- és szaglásvesztés...
Treponema teszt
Megfertőződhettem veszettséggel?
COVID 19 fertőzés