Bárányhimlő szülés előtt, mennyire veszélyes?

Tisztelt Doktor Úr! A következő problémával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni: 39 hetes terhes vagyok. A családban sorra betegszenek meg a gyerekek bárányhimlőben. Az érintett gyerekekkel 5 nappal a pöttyök megjelenése előtt találkoztunk én és a 2 éves kislányom is. Én már voltam gyerekként bárányhimlős, a lányom még nem. Elkaphatom e mégis? Mennyire veszélyes ez így a szülés előtt a picire? Ilyen eseteknél haza engedik az újszülöttet bárányhimlős gyerek(mert gondolom a lányom nagy eséllyel elkapta) mellé. Jövő hétvégén telik le a 21 napos lappangási idő. Mi a teendő ilyenkor? Köszönöm válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pék Tamás válasza a bárányhimlő témában

Tisztelt Kérdező! Ha már korábban volt bárányhimlős, akkor Ön nem kaphatja el újból a betegséget. A kislánya nagy valószínűséggel el fogja kapni. Az újszülöttek szintén fogékonyak a betegségre, náluk gyakrabban alakulnak ki szövődmények is. Ha megoldható a kislányt az inkubációs idő végéig, vagy a betegség lezajlásáig "különítsék el" az újszülöttől. Ha az újszülött elkapja, akkor naponta érdemes megmutatni háziorvosának. Ha nem kapja el a betegséget, egy éves kora után érdemes lenne beoltatni bárányhimlő ellen, ahogy a nagyobb testévérét is érdemes lett volna. Tisztelettel:

Kérdés: 2014. április 09., 16:44; Megválaszolva: 2014. április 15., 21:25
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Ajánlott-e számomra a covid elleni...
COVID: Íz- és szaglásvesztés...
Treponema teszt