Lehet-e Lyme-kór?

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Kisfiamat még tavaly megcsípte egy kullancs, amit sajnos csak két nap múlva vettünk észre. Addigra a még benne lévő kullancs körül jó tenyérnyi, szabálytalan formájú bőrpír keletkezett. Ez a kullancs eltávolítása után gyorsan halványult és 3-4 nap alatt teljesen eltűnt. Más tünet nem volt. Úgy tudom, hogy a lyme-folt pár nap után jelentkezik és legalább egy hétig, vagy inkább tovább tart. Ezek után szükség lehet-e Lyme-kór tesztre? Állítólag a teszt elég nagy százalékban ad hamis pozitív eredményt. Nem tudom, hogy ez megfelel-e a valóságnak? Köszönöm a választ!

Dr. Lakos András válasza kullancs csípés témában

A lappangási idő nélkül induló, majd gyorsan halványuló pír nem lehet Lyme-kór. A tesztekkel tényleg sok baj van, nem érdemes vizsgálatot végeztetni.

Megválaszolva: 2013. április 24.

Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek

Kullancscsípés 10 éves kislány
Tisztelt Doktor Úr. A tanácsát szeretném kérni. Kislányomat szombat délután 4-5 között megcsípte egy kullancs. Sajnos aznap este nem vettem észre mert csak a...
Kullancs csipés
Kedves doki! Szombaton kirándultunk erdöben (Angliában), hazaérve 3 kullancs volt a bal lábamon, de szinte le tudtam söpörni öket, párom átvizsgált, de...
Kullancs csípés
Tisztelt Doktor! Lányomat (24 éves) vasárnap megcsípte a kullancs. Hétfőn, késő délután tépte le az állat testét, melyet később nem találtunk meg, így...
Kullancs csípés
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Egy egyszerű kérdésem lenne, hogy a minap találtam magamban egy kullancsot, először mivel sötét volt és nem tudtam mi az megfogtam...
Bakteriális intim fertőzés átadható?
Hepatitis B
Tisztelt Doktornő! Most ismerkedek egy férfival, csókig jutottunk. Ezt követően mondta el, hogy jópár éve hepatitis B fertőzöttséget diagnosztizáltak nála,...