Magas GGT, GPT

Tisztelt Doktorno/Doktorur! sogornom 21 eves es a vervetel soran GGT erteke 310U/L, GPT erteke 253 U/L lett. Alkalikus foszfataz 433 U/L, hugysav 386, monocita szam 12, 50 %, kreatinin 10, a koleszterinje 2 lett. Nagyon megijedt a magas majfunkciok miatt, mert fogamzasgatlot szed (Jangee) es attol tart ez okozza nala ezeket a magas ertekeket. Ezen kivul wa parja csaladjaban a kozelmultban elofrdult hepatitis A fertozes is, amit o kizart ebben az esetben, mert a vervetel utan 1 hettel anyosa mar sarga volt, es neki masfel hettel a vervetel utan sincs semmi baja. Szeretnem megkerdezni, hogy Onnek mi a velemenye errol? Van okunk komolyan aggodni az egeszsegeert, es ha igen mi lehet a baj? Tenyleg okozhat a fogamzasgatlo ilyen problemakat es ez esetben nem szedhet mar fogamzasgatlo tablettat? mielott elkezdte szedni a tablettat avervetelen teljesen normalis volt minden erteke. Elore is koszonom a valaszat! Udvozlettel: Nora

Dr. Szanyi Andrea válasza májfunkciós eltérések témában

Kedves Kérdező!

A fogamzásgátló tabletta nem okozza a májfunkciós értékek emelkedését, de amíg ennek háttere nem tisztázódik és az értékek nem térnek vissza a normál szintre a gyógyszer szedésének felfüggesztése ajánlott. Mindenképpen tisztázni kell a laboratóriumi elváltozás hátterét, keresse fel kezelőorvosát, hogy szükség szerint hasi ultrahang vizsgálatra, esetleg szerológiai vizsgálatokra küldje el.

Kérdés: 2012. december 25., 18:43 ;Megválaszolva: 2012. december 28., 22:05
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Covid19 védettség
HIV fertőzés kockázata
Veszettség
Koronavírus terjedése
HPV Otthoni kezelése