Chlamydia trachomatis

Chlamydia trachomatis AG tesztem pozitív lett. Egyetlen tünetem enyhe égő/csípő érzés vizeléskor, ez is csak akkor, ha több órája nem vizeltem (pl. éjszaka) . Egyszeri 2x500mg Azibiot-ot kaptam rá a háziorvostól 6 napja. Ezután úgy éreztem enyhültek is a tünetek, viszont a ma reggeli első vizelésnél megint megvolt az említett kellemetlen érzés. Újrafertőzés nem történhetett. Ennyi idő alatt már el kellett volna múlnia a fertőzésnek, tehát valószínű, hogy elégtelen volt az antibiotikum vagy ez még normális? Mennyi idő után érdemes új tesztet csináltatni? Mit javasol a továbbiakra? Óvszerrel szabad ilyenkor a szex? Köszönöm a választ.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza Chlamydia témában

Ha a gyanú beigazolódik, akkor természetesen a fertőzést feltétlenül kezelni kell. Többféle antibiotikum is alkalmas a Chlamydia fertőzés kezelésére. Nagyon lényeges, hogy emelt dózisban és legalább két hétig kell ezeket az antibiotikumokat szedni – nem feltétlenül úgy, ahogy egy más baktériumos fertőzést kell kezelni. Ennek az az oka, hogy sejten belül kell hatnia a gyógyszernek, továbbá a Chlamydia szaporodási ciklusa miatt néhány napos kezelés nem elegendő. Bizonyos pontokon kell a kórokozót eltalálni ezzel a gyógyszerrel.

A kezelés után érdemes kontroll vizsgálatot végezni. Amikor befejeztük a gyógyszer adagolását, akkor hozzávetőlegesen két hét múlva újra Chlamydia tesztet kell csinálni, hogy valóban meggyógyult-e az illető, és nem fertőződött-e vissza. Nem elegendő az eredmény megítélésére, hogy a kezdetben esetleg meglévő tünetek, panaszok megszűntek. A kórokozó attól még jelen lehet, hogy aktuálisan nem okoz tüneteket.

A partner kezelése is tanácsos, óvszerrel a szex lehetséges.

Kérdés: 2012. szeptember 17., 07:23; Megválaszolva: 2012. szeptember 17., 17:31
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Oltás és allergiáról
Lidocain-érzékenység és...
Szerológiai eredmény
Influenza oltás
Lehet poszt-COVID?