Staphilococcus aureus telepek

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Terhességem vége felé hüvelyváladék tenyésztést végeztek, melyből kiderült, hogy Staphilococcus aureus nevű baktériumból sok telepet találtak. A nősgyógyász szerint ez nem volt veszélyes a babára és én sem kaptam rá semmiféle kezelést. Hüvelyi úton szültem meg kislányom, aki már 2 éves. nemrég azonban azt olvastam, hogy a S. aureus fertőzés szülés előtt veszélyes lehet a babára. Nem tudom, hogy elkapta-e, elkaphatta-e tőlem ezt a bacit a baba? Kicsi kora óta visszatérő külsőfül-gyulladásai vannak, illetve nagyon érzékeny a bőre, száraz, nem bír semmilyen mosószert vagy fürdetőt. A fejbőre is gyakran viszket és nyáron tetőtől-talpig apró piros kiütései vannak ha nagyon meleg van. Alvása is nyugtalan, éjszakánként felébred. Kérdésem, hogy ezeket a tüneteket okozhatja-e ez a baci, ill. hogy elkaphatta vagy elkaphatja-e most is tőlem a S. aureust, mivel engem sem kezeltek azóta sem? Milyen tünetei vannak ennek a fertőzésnek? (herpes genitalisom, ami fellobbant, sem kezelték a terhesség alatt ezt sem tudom, hogy elkaphatta-e...)

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza bakteriális fertőzés témában

Tisztelt Kérdező!

Ha a gyermek a szülőcsatornában fertőződik az ott lévő kórokozókkal az akkor úgynevezett szülés körüli fertőzést okoz, mely a baba születését követő pár napon belül tüneteket okoz. Az Ön által említett visszatérő hallójárat gyulladásoknak, bőrpanaszoknak nincs hozzá köze, ellenben úgynevezett atópiás alkatú gyerekek (általában szöszke, fehér bőrű kékszeműek) gyakran szenvednek az említett problémáktól, de ez nem fertőzés, hanem genetikai adottság miatt van.

A herpes vírus fertőzést amennyiben a gyermek elkapta volna, akkor a típusos hólyagos elváltozások nála is jelentkeztek volna már.

Üdvözlettel:

Dr. Székely Zsuzsanna

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. június 30., 18:01; Megválaszolva: 2012. július 03., 19:33
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Covid vakcináció
Echinacea cseppek és Pfizer oltás
Mikor képződnek antitestek?
Sztrók utáni Covid vakcina felvétel
Két oltás egymás után