Toxocara. Megfertőződhettem?

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! A minap (mint akármikor máskor - hetente szoktam) az udvaron szedtem össze a kutyám ürülékét. Ez úgy szokott zajlani, hogy lapáttal összeszedem az összeset, majd átdobom a kert egy e célra elkülönített részére. Azonban igen nagy szél volt most, így a száradt ürülékből sajnos a szemembe is fújt a szél egy kis mennyiséget, de a számba nem. Kimostam, amennyire lehetett természetesen, de nem vagyok nyugodt.. A kérdésem az, hogy ilyen formán bejuthat a toxocara és okozhat kárt, vagy csak akkor ha szájon át jut be? Természetesen az OLM-re gondolok, hogy kialakulhat így is, vagy csak ha a vékonybélből kerül át a szembe a toxocara? Illetve olvastam olyanról is, hogy 2-3 hét kell az ürülék fertőzötté válásához. Amennyiben ez előtt jut a szervezetbe, akkor semmiképpen, így sem fertőz? Kérem ezt mellékkérdésként, ugyanis előfordulhat hogy a heti szedés ellenére régebb óta álló ürülék is került be. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Roland

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza toxocara témában

Kedves Kérdező!

A Toxocara lárva szájon át jut be a szervezetbe és a nagyvérkörön keresztül jut el az egyes szervekhez, így a szembe is, ocularis toxocariasist (OLM) okozva.

A székletben levő kórokozó lárvája kb. 4 hét után lesz fertőzőképes. A továbbiakban javasolt a kutya ürülékének gondosabb elkülönítése, esetleg elégetése. Aggodalmának eloszlatása érdekében csináltathat három egymást követő napon széklet féregpete vizsgálatot illetve vérkép vizsgálatot. Ha a vérképben az eosinofil sejtek száma megnövekedik, az felkeltheti a féregfertőzés gyanuját.

Kérdés: 2012. május 25., 22:54; Megválaszolva: 2012. május 28., 20:05
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Tényleg csak Covid, vagy valami...
Védőoltás Meningococus
Karantén, Immunrendszer, ovikezdés
Covid teszt oltás előtt
Covid vakcina