Mindenképpen orvoshoz kell fordulni szalmonellafertőzéssel?

Tisztelt Doktor! Szalmonellával kapcsolatos kérdeseim lennének. Családi találkozó után bátyám és feleségénél, valamint 1 éves kisfiúknál szalmonella fertőzést állapítottak meg. Szüleim esetében főleg hasmenés, fejfájás, izületi gyulladás, láz, aluszékonyság jelentkezett. Nálam szintén ezek a tünetek fordultak előle, kivéve, hogy egyáltalán nem volt hasmenésem, hanem gyakran hánytam. Kéne szedjek hashajtót, hogy hamarabb távozzon a kórokozó belőlem? Kb. 1, 5 nap alatt enyhültek a tünetek nálam, de a gyomromat megfeszültnek érzem, puffadok és émelygő érzés gyakran visszatér. Mindenhol olvasom, hogy hevesebb és főleg napokig tartó tüneteket vált ki a fertőzés, tehát konkrét kérdésem az lenne, hogy mindenképpen orvoshoz kell fordulni az egész családnak? Mehetünk-e dologzni, egyetemre? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza Szalmonella témában

Kedves Kérdező!

Szalmonella fertőzés gyanújánál semmiképpen nem ajánlott a hashajtó szedése. Az enyhébb tünetek alapján nem biztos, hogy ugyanaz a fertőzés áll fenn. Javaslom, hogy a hasi panaszok miatt néhány napos diétát tartson, ne fogyasszon tejes, zsíros, puffasztó ételeket. Az étrend tartalmazzon bőséges folyadékot (tea, szénsavmentes ásványvíz, rántott leves) , könnyű ételeket fogyasszon, pl. főtt krumpli, rizs, alma, keksz, főtt hús. Ha panasza elmúlt, nyugodtan mehet dolgozni, tanulni.

Kérdés: 2012. május 14., 14:32; Megválaszolva: 2012. május 15., 20:38
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Tényleg csak Covid, vagy valami...
Védőoltás Meningococus
Karantén, Immunrendszer, ovikezdés
Veszettség fertőzés
Acute HIV?