Condyloma fertőzést kitől kaphattam?

Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Körülbelül januárban észleltem először magamon Condylomás tüneteket. Azóta persze voltam vele Nőgyógyásznál, és kezelés alatt állok. 2 férfival voltam csak. A párom, vele vagyok hosszabb kapcsolatban. Vele voltam először, és azóta is, és elmondása szerint mióta velem van, nem volt más nővel. Bízom benne hogy legalább ilyen helyzetben elmondaná. A HPV tesztje eredményére még várunk. Tavaly nyáron volt egy hosszabb szünetünk, és akkor én voltam egyszer mással is. Erről tud a párom is, és szerinte az illetőtől kaptam el a betegséget. Vele viszont nem tartom a kapcsolatot. Kitől valószínűbb hogy elkaptam? Ha nyáron még nem voltak tüneteim, megfertőzhettem valahogy az illetőt? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza condyloma témában

A condylomát, vagy régies nevén a hegyes függölyt többek között a méhnyakrákért is felelős humán papillómavírus okozza. A HPV 6-os és 11-es típusa elsősorban szexuális érintkezés útján terjed, és a dörzsölés során keletkezett aprócska sérüléseken keresztül jut be a szövetekbe. A sejtekbe épülve hosszabb-rövidebb ideig nyugvó állapotban marad, majd lassan szaporodásnak indul. A vírus terjedése a sejtek között nem jár pusztulással, ezért az immunrendszer nem is érzékeli a kórokozó jelenlétét.condyloma kezelését jelentősen megnehezíti, hogy sokáig semmilyen tünet nem jelzi a vírus jelenlétét a szervezetben, ráadásul a már meglévő szemölcsök új és új helyeken bukkanhatnak fel a testrészeken. Érdemes ezért rendszeresen megvizsgálnod magad és a partnered, és azonnal orvoshoz fordulni, ha bármilyen ismeretlen eredetű kinövést vesztek is észre. A szemölcsök ugyanis általában jól kezelhetők, de csak akkor, ha ez még időben megtörténik. A kezelés során fagyasztással, elektromos égetéssel vagy ecseteléssel, súlyosabb esetben sebészeti úton távolítják el a bőrelváltozásokat, és szükség esetén immunerősítő gyógyszerek szedését is tanácsolják.

Kérdés: 2012. május 12., 14:07; Megválaszolva: 2012. május 14., 21:10
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Védőoltás Meningococus
Karantén, Immunrendszer, ovikezdés
Veszettség fertőzés
Acute HIV?
CMV fertőzés hatása...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Terhességem 21.hetében (tavaly június) egy TORCH teszt aktív CMV fertőzést igazolt. CMV IgG/CLIA (Liaison):112,0 U/ml...