• Lepkehimlő - Kismamára veszélyes?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr, Doktornő! Egy ismerősöm 5. hónapos terhes. 3 éves kisgyermeke lepkehimlős lett, majd ő is elkapta. Izgulunk, hogy milyen hatással lehet a fertőzés a várandós anyukára és a születendő kisbabára. Veszélyes lehet valamelyikükre? Milyen gyógyszerekkel szabad kezelni?

        Dr. Szanyi Andrea válasza a lepkehimlő témában

        Kedves Kérdező! A lepkehimlő vagy ötödik betegséget Parvovírus fertőzés okozza, enyhe tünetekkel jár, általában magától elmúlik, nem igényel specifikus kezelést. A terhes nők, akik korábban nem estek át a lepkehimlőn veszélyeztetettek. A vírus megfertőzheti a magzatot is, hatással lehet a vérképződésére. a friss anyai fertőzés csak az esetek 1/3-ában jut a magzatba, és csak 1%-ban okoz magzati hydrops betegséget, magzati vérszegénységet. Mindenképpen javasolt Parvovírus szerológiai vizsgálat elvégzése és IgM pozitivitás esetén geneteikai tanácsadás.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2012. április 18., 13:43; Megválaszolva: 2012. április 19., 19:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        két napja vettem észre a képen látható piros foltot