Nem múló torokgyulladás

Kedves Webbeteg! Óvodás kisfiamtól kaptam el egy mandulagyulladást. Erőteljesen fájt a torkom, 1 napig voltam lázas és nagyon levert. Ekkor Formilid uno-t szedtem. Kb. egy hónap múlva ismét mandulagyulladásom lett (egyébként eddig nem volt jellemzően torokgyulladásom, max. évente 1-2x) . Orvosom Formilid uno-t (7x) írt fel ismét. Meggyógyultam, vagy legalábbis azt hittem. Az utolsó gyógyszer bevétele után 3 nappal ismét kínzó torokfájás, gyengeség jelentkezett. Ennek most már két hete, igaz, hogy nem mentem orvoshoz ezzel a fertőzéssel, bízva a C-vitaminba és a kamillateában... De még mindig "érzem" a torkom, pirosak a manduláim és köhögök. Munkahelyemen DNS-sel dolgozom. Növényi DNS-szakaszokat szekvenálás céljából építünk be plazmidokba, amiket Escherichia coli baktériumokba transzformálunk. Ezek a plazmidok mindig hordoznak valamilyen antibiotikum rezisztenciát okozó gént (pl. ampicillin, klóramfenikol, higromicin, kanamicin... rezisztencia) . Végeztek olyan vizsgálatokat, melyek kimutatták, hogy az ilyen laborok levegőjében DNS-ek mindig jelen vannak, effektíve elképzelhetőnek tartom, hogy épp az antibiotikum rezisztenciáért felelős génnel "találkozik" egy kórokozó. Elképzelhető-e, hogy valami rezisztens törzzsel fertőződtem, azért ilyen makacs ez a gyulladás? Vagy a gyógyszer nem volt megfelelő? Várom válaszát. Tisztelettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza torokgyulladás témában

Kedves Kérdező!

Az antibiotikum hatására elmúlnak a panaszai, ezért nem gondolom, hogy rezisztencia állna fenn. Inkább arról lehet szó, hogy valahonnan visszafertőződik, vagy marad néhány kórokozó a torkában, ami a gyógyszerszedés után újra szaporodásnak indul. Menjen vissza a héziorvosához és beszéljék meg, hogy esetleg hosszabb vagy más jellegű kezelést kellene kapnia, illetve ezek mellett próbálja erősíteni az immunredszerét, hogy hatékonyabban tudjon fellépni a kórokozókkal szemben.

Kérdés: 2012. április 14., 19:49; Megválaszolva: 2012. április 17., 23:14
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Tényleg csak Covid, vagy valami...
Védőoltás Meningococus
Karantén, Immunrendszer, ovikezdés
Covid teszt oltás előtt
Covid vakcina