• HPV eredményem értelmezése, hpv oltás, véradás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves doktorúr/asszony! A hpv betegséget megelőzően chlamydia és ureaplasma poz.eredményem volt, a citológia vizsgálatom már 3x nem volt jó, utána tudtam meg, hogy Hpv-m van. A HPV eredményem alacsony és magas rizikó faktorú, és nem értem hogyan lehet ilyen is és olyan is. Tudom, h. sok típúsa van a HPV-nek, szeretném érteni, mert megijedtem. Tudom, h.ha magasabb rizikófaktórú, akkor műtéti beavatkozásra lesz szükség. Így felvetődött bennem, hogy mi lehet a teendő ezek után ha alacsony is van. Vagy ha még is műtéti beavatkozás szükséges, mennyi ideig lehet elhalasztani a beavatkozást? És ha eltolódik a műtét, lesz e annak bármiféle komolyabb következménye? Milyen vizsgálattal lehet megtudni, h. a páromban lappang e a Hpv vírus? A korom végett érdemes e még beoltatnom hpv ellen magamat? -bár, úgy gondolom érdemes, még ha kevesebb %ban véd is. Mennyi időközönként tanácsos ellenőrizni a hpv-t? Ha citológia vizsgálatot végeznek, abból az 1 vizsgálatból kiderül, hogy van e más betegségem vagy külön kenet kell más betegségek vizsgálatához? (az utóbbi kérdésnél nem az orvos szakmaiságát szeretném megkérdőjelezni, de érteni szeretném) És még egy: szabad e így vért adnom? RH 0-as a vérem, így gondolom fertőzötten nem szabad. Köszönöm válaszait! Üdvözlettel

        Dr. Pétervári László válasza a HPV témában

        A HPV vírusnak vannak magas és alacsony kockázatú törzsei. Magas mely a méhnyakrák kialakításában részt vesz, ilyen a HPV 16-és 18-as.Ez molekuláris genetikai módszerrel azonosítható. A cytológia vizsgálat megmutatja a méhnyak sejtek elváltozását és mellette értékelhető kenet milyen egyéb betegség pl.:vírus, bakteriális gyulladás, gomba látható a kenetben. HPV-t kb. fél évente tanácsos ellenőrizni. Véradás ettöl lehetséges.


        Kérdés: 2012. április 04., 22:59; Megválaszolva: 2012. április 05., 23:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: