• Antibiotikumot vagy sem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Hétfői napon elmentem a háziorvosomhoz torokfájással - nem volt egyéb tünetem - erre kaptam Amoxicillint és BenUront. Sajnos ez az orvosunk hajlamos mindig mindenre antibiotikumot írni, én pedig már így is sok ilyet szedek a sok gyulladt fogam miatt. Így amikor nála végeztem, nem váltottam ki egyből a gyógyszert. Még ezen a napon belázasodtam, fájt mindenem - legfőképpen a derekam, a fejem és a lábaim. Arra a véleményre jutottam, hogy valószínűsíthetően influenza, bár nem vagyok illetékes ezt eldönteni. A mai napig nem szedtem be az Amoxicillint, hiszen úgy tudom, hogy vírusos fertőzésre semmit sem ér. Azonban sokan azt mondják, hogy szedjem az esetleges szövődmények kialakulása ellen. Most már sokkal jobban vagyok, lázam nincs és nem is fáj a fejem vagy a végtagom. Az lenne elsősorban a kérdésem, hogy indokolt lenne a gyógyszer beszedése? Nagyon örülnék egy megbízható orvos válaszának, mert ez sajnos a helyiről nem mondható el. Van olyan 2 mellékes problémám, ami nem tudom, hogy ebben az esetben befolyásolja e a helyzetet: vannak órák mikor szorít a mellkasom és elég érdekesen kapok levegőt - azonban el kell mondanom, hogy pánikbeteg vagyok, így nem tudom megkülönböztetni, hogy ez most a betegséghez kapcsolható vagy csak a pszichés állapotomhoz. Van esetleg valamilyen jel még, amely ezt eldöntheti? A másik, hogy a jobb arcüregem kissé gyulladt egy még meg nem műtött szemfogam miatt. Ne tudom, hogy ez befolyásolhatja e, hogy beszedjem e az antibiotikumot? Egyenlőre a fő érv, amiért ódzkodom ettől, hogy a műtétem is pár hét múlva lesz, ekkor szintén gyógyszert fogok kapni, illetve pár héttel ezelőtt is szedtem már be Dalacint, szintén fog miatt. Így kissé aggódom, hogy ez túl sok lenne. Elnézést a hosszas kifejtésért, de úgy fest, mostanában egészségileg rám jár a rúd. Nagyon köszönöm előre is a segítségét és a válaszát!! További szép napot kívánok! Üdvözlettel: Soós Flóra

        Dr. Szanyi Andrea válasza a fertőzés témában

        Kedves Kérdező! Önnek valószínűleg igaza volt, a leírt megbetegedés hátterében vírusos fertőzés állhatott. Az izom- és ízületi fájdalom is inkább vírusos eredet mellett szól. A felírt Amoxicillint most már biztosan nem indokolt szednie, hiszen panasza megszűnt. A mellkasi szorítás, nehéz levegővétel okát látatlanban nem tudom megítélni, de mivel Önnél már diagnosztizáltak pánik-betegséget, így elképzelhető, hogy most is erről van szó. Ha ilyen alkalommal bevesz feszültségoldó, szorongásoldó gyógyszert (gondolom szedett már ilyen jellegű gyógyszert) és a panasza szűnik, akkor a pánik-betegség valószínű. A fogászati betegségek antibiotikus kezelésére az Amoxicillin általában nem megfelelő.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2012. április 04., 09:23; Megválaszolva: 2012. április 06., 16:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: