• HPV pozitiv-Cin1 LSIL - elkaphatom a szemölcsöket?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Ur/No! Tavaly augusztusban abbahagytam a fogamzasgatlo szedeset. Novemberben eves mehnyakrakszuresen vettem reszt. Nem Magyarorszagon tartozkodom, szoval edesanyam telefonalt a leletem eredmenyeert. Az orvos azt mondta hogy minden rendben van. Aztan iden januarban anyukam kapott egy hivast ugyanattol a doktortol hogy P3as leletem lett es meg kell ismetelni a rakszurest. Nem ertettuk, hogy lehetseges, hogy elotte nem ezt mondta a doktor (mikor rakerdeztem, azt mondta, hogy anyukam nem telefonalt) Dublinban elek, es elmentem egy rakszuresre es HPV vizsgalatot is kertem. (kulon megkertem a noverket, hogy pontosan szeretnem tudni, hogy melyik tipusom van, ha van) A leletem: LSIL, CIN1(Cellular changes are consistent with mild dyskaryosis) Low Risk HPV DNA -negative High Risk HPV DNA -positive Tehat magas kockazatu virusra pozitiv lett a leletem. De azt soha nem tudtam meg hogy a rettegett 16osom van, vagy valamelyik masik. Miert van ez? Nem minden teszt tudja pontosan kimutatni a pontos fajtajat a virusnak? Mindez azert erdekes mert a ferjemnek megismerkedesunk utan (tobb mint 4eve mar) kb fel evvel szemolcsok jelentek meg a lagyekan. 2-3...leszedette, volt hogy visszanott...nem tudtuk miert van, igy nem is aggodtunk. Kerdesem, hogy 1. Nekem nincsenek szemolcseim, sosem voltak. Es az alacsony rizikos hpv tesztem negativ lett... Nem leptem felre, a ferjem sem. Hogy lehetseges hogy nincs a szemolcsos hpv-m, csak a high riskes? 2. minden evben voltam mehnyakrakszuresen...van valami koze a fogamzasgatlo abbahagyasanak a jelenlegi leletem eredmenyehez? 3. most kolposzkopiara kell mennem, mire szamithatok? jobb tulesni egy muteten ilyen korai idoszakban, vagy adjak idot az immunrendszeremnek, hogy legyozze a virust? 4. a ferjemnek is ajanlott elmenni egy hpv tesztre kideriteni hogy melyik szamu virusa van? ha csak Low Riskes tipusa van, kell vedekeznunk...elkaphatom a szemolcsoket, ha eddig nem kaptam el? Koszonom segitseget, velemenyet! Tisztelettel

        Dr. Pétervári László válasza a méhnyakrák témában

        A HPV 16-18-as törzseit igazolták a méhnyakrák kialakulásában, ez tartozik a magas kockázatú csoportba. A HPV 8-11-es törzseit, a szemölcsök kialakulásában tudjuk, ezek az alacsony kockázatú csoportba tartoznak. Annak meghatározása, hogy melyik törzs van jelen azt molekuláris genetikai módszerrel lehet kimutatni, meghatározható alacsony vagy magas kockázatú törzs van. A fogamzásgátlónak nincs köze a fertőzéshez. A partner vizsgálata tanácsos.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 20., 00:33; Megválaszolva: 2012. február 21., 22:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: