• segitseg herpesszel kapcsolatba

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jo napot. Megismertem egy fiatalembert akivel nagyon megertjuk egymast, ismerkedesunk alkalmaval bejelentette hogy genitalis herpesze van(8eve). A betegseg utan olvastam de igyis maradtak olyan dolgok amikben nem vagyok bisztos. Ha nemi aktusunk lesz (ovszer nelkul vagy ovszerrel) akkor az bisztos hogy elfogom enis kapni tole? Vagy csak akkor tudom elkapni tole amikor ep kiutott rajta? Nagyon megijedtem ettol a betegsegtol amiket olvastam az interneten es nem tudom hogy most mi legyen mert tenyleg osszeillunk de ez talan egy falat huzott elottem. Esetleg van valami modszer/gyogyszer/oltas amivel tudnam vedeni magam? Vagy valami extra hogy a parom legyen jobban es kevesebb eselye legyen arra hogy engem is megfertozzon? Elore is koszonom valaszat. Tovabbi szep napot

        Dr. Szanyi Andrea válasza a herpesz témában

        Kedves Kérdező! A genitalis herpesz fertőzés soha nem szűnik meg, csak tünetmenes időszakok lehetnek sokszor évekig. Maga a vírus, ha már egyszer fertőzést okozott egész életen át az idegdúcokban marad és időnként kiújuló fertőzést okozhat. A vérben levő ellenanyagok következtében a visszatérő bőrgyulladások enyhébbek, mint az előző megbetegedés, akár tünetmentesek is lehetnek, de a betegség fertőzőképessége változatlan marad. Mivel a vírusürítés tünetmentesen is fennállhat, ezért bármikor fertőzhet. Gyógyszeres kezeléssel a betegség fellángolásának időtartama és súlyossága csökkenthető, a kiújulások gyakorisága visszaszorítható. A betegség átadásának elkerülése céljából óvszer használata nagyon fontos, a fertőzés kockázata jelentősen csökkenthető.


        Kérdés: 2012. február 16., 19:54; Megválaszolva: 2012. február 19., 19:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: